Бизнесмен предприе първа реална стъпка към изграждането на съоръжения за спорт и култура на Адата

Автор: Диана Бикова
Коментари (11)
10:33 / 12.01.2024
19884
Първи стъпки към изграждането на съоръжения за спорт и култура на остров Адата предприема бизнесменът Ангел Куков. Така реално започва реализация на идеята  на предприемача на острова да се премести любимата водна атракция на пловдивчани "Акваленд", научи Plovdiv24.bg

Остров Адата е с обща площ около 90 дка. Той е с размер около 865 м на 265 м. До него има запазени шлюзове от времето, когато Марица е трябвало да стане плавателна река. 

Намерението на инвеститора "Олимпия парк" ЕООД е да се изработи нов подробен устройствен план (ПУП), чрез който от двата съществуващи имота се образува един нов.  Общата озеленена площ ще е 66 012 кв.м., а предвиденото застрояване ще е в рамките на допустимото за зоната - 1 процент, както и открити обекти за спортни и културни развлечения с обща площ до 10 на сто от цялата площ. 

В новообразувания имот ще бъдат изградени съоръжения за спорт и култура с обща застроена площ до 6600 кв.м. и застрояване за помощни постройки - зона за хранене, съблекални, стаи за почивка на персонал и други постройки със спомагателни функции, басейн, водни площи прилежащи към водни съоръжения тип атракционни водни пързалки, амфитеатрална сцена и фотоволтаичен парк.

За да се осигури достъп до новообразувания имот, ще се проектират и изградят две мостови съоръжения, за които има съгласувателно становище от КАТ-Пловдив.

Захранването с електроенергия ще се реализира от собствен източник на електроенергия /фотоволтаичен парк/, както и чрез закупуване на електроенергия, която ще се доставя и преобразува в имота чрез новоизграден енергиен обект /трафопост/ и прилежащите му кабелни линии в имота. Присъединяването към електроразпределителната мрежа ще бъде извършено в съответствие с писмо за съгласуване на задание за изработка на ПУП с писмо, издадено от Електроразпределение Юг ЕАД. Кабелните линии ще преминат по новоизграден мост.

В инвестиционното намерение се отбелязва, че необходимите изкопи за канализация и комуникации ще бъдат с дълбочина до около 2,50 м. Изкопните работи за басейни и водни площи ще са с максимална дълбочина от 2,90 м. В хода на строителството няма да има взривни дейности. В имота няма да се допускат автомобили, затова не се предвижда изграждане на пътища, а придвижването на пешеходци ще се извършва по новоизградени затревени алеи, направени с природни материали - дървени конструкции, естествен камък и др.

Захранването с права вода и изхвърлянето на отпадните води ще се реализира  чрез изграждане на нови трасета за водопровод и канализация, които ще бъдат присъединени към ВиК - Пловдив по новото мостово съоръжение. Няма да се правят водовземни съоръжения за повърхностни или подземни води, а водата за питейни нужди и захранването на басейни и водни площи ще е с вода, закупена от държавния воден оператор.  

С инвестиционното намерение "Олимпия парк" ЕООД иска допускане на извършването само на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Виж коментарите (11)

Още по темата (77):
31.03.2024 Започна строителството на жилищни сгради на емблематично за Пловдив
място
12.11.2023 Емблематично за Пловдив място остава в историята
22.08.2023 "Акваленд" засега няма да се мести на Адата
11.07.2023 Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата
21.06.2023 "Акваленд" ще работи за последно в "Тракия", предстоят големи промени!
17.01.2023 Поредното брутално и безпрецедентно замърсяване на р. Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).