Бившето руско консулство става Областен административен съд

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:28 / 22.07.2007
2619
В бившето руско консулство на ул. "Иван Вазов" 20 в Пловдив ще бъде настанен Областният административен съд. От закриването на дипломатическата мисия на Руската федерация през 1998 г. сградата стои "под ключ" и се руши. С решение на общинския съвет от 18 януари строеното в началото на 70-те години здание по проект на арх. Димка Танева и арх. Милчо Сапунджиев беше предоставено за безвъзмездно управление за срок от 5 години на новия Административен съд - Пловдив, с председател Георги Петров. По този начин емблематичното здание ще бъде спасено от разруха, сподели арх. Димка Танева, която заедно с арх. Сапунджиев вече започна предварително проучване за изготвяне на работен проект за преустройство, пристройка и надстройка на съществуващата сграда с оглед осигуряване на нормално и безпрепятствено извършване на дейността на съдилището. Възложител е Министерството на правосъдието, което с оглед на факта, че върху проекта на предоставената сграда са налице авторски права, проведе договаряне с покана по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Проектирането ще се извърши по части "Архитек­турна", "Конструктивна", "Електроснабдяване, електрообзавеждане и електрически инсталации", "Отопление, вентилация и климатизация" и "Водоснабдяване и канализация".

Сградата на ул. "Иван Вазов" 20 е на три етажа и изба със застроена площ 432 кв.м и разгъната - 1850 кв.м, разположена е в дворно място от 1355 кв.м. С предлаганото разширение (ЗП 90 кв.м) в северната част на имота и надстрояване с мансарден покрив разгънатата застроена площ на сградата ще достигне 2150 кв.м, уточни арх. Танева.

Съгласно новото функционално предназначение на партера на сградата се разполага приемно фоайе с регистратура, деловодство, една голяма заседателна зала и една по-малка. На втория етаж са предвидени още три заседателни зали.

И двата етажа ще бъдат достъпни за граждани. На третия и на мансардния етаж ще бъдат обособени кабинети на съдиите. В сградата ще се монтира асансьор, който посредством рампа на входа ще може да се ползва и от инвалиди.

За обследване на носимоспособността на сградата ще бъде направена конструктивна експертиза, която да покаже състоянието на основите и стоманобетонната конструкция. Пристройката ще е монолитна, на три етажа, а надстройката - с метална конструкция и леки преградни стени.

"Сградата не променя обществения си характер и затова държим да запазим и подчертаем нейната "патина", обясни арх. Танева. Новият мансарден покрив, обшит с медна ламарина, ще придаде архитектурен завършек на зданието, разположено на една от най-красивите улици на Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
25.07.2011 Бившето руско консулство вече с нова визия, приюти Административния съд
19.10.2008 Търсят изпълнител за преустройството на бившето руско консулство в
Пловдив
12.06.2008 Общината даде руското консулство на административния съд
04.03.2008 Руското консулство става съд срещу 1.5 милиона
20.04.2007 Стъкло и метал за Руското консулство в Пловдив
19.01.2007 Руското консулство става Административен съд
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).