Бивш зам.-кмет: Строежът на хотела на Гребната може да бъде спрян!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (50)
16:14 / 29.02.2012
10415
Plovdiv24.bg продължава разследването си около строежа на 4-звездния СПА хотел на брега на Гребната база. Предварително заявяваме, че сме готови да дадем трибуна на всички, които са свързани по някакъв начин с този проект, за да изкажат своята гледна точка и да защитят мотивите си за взетото преди време странно решение. Днес се свързахме с настоящия зам.-кмет с ресор "Общинска собственост и градоустройство" Димитър Кацарски и с бившия зам.-кмет в част от мандата на Славчо Атанасов по общинска собственост Александър Долев. Ето какво казаха те за нашия сайт:

"В момента правим проверка, защото според одобрения идеен проект височината на тази сграда трябва да бъде на нивото на заобикалящата я зелена площ и дървета, а това, което бе показано в презентационния клип на инвеститорите, изглеждаше доста по-различно като височина. Там бе представена една девететажна сграда, която се извисяваше доста над зеленината в района", заяви Кацарски.

Цялата хронология на случая проследи от своя страна Александър Долев:

"През 2006-2007 г., когато кмет на града бе Ивн Чомаков, е правен нов Подробен устройствен план (ПУП), който е предвиждал дори тази постройка да бъде още по-голяма като обем и височина. За съжаление тогава проектът минава всички законови процедури и съгласувания и на практика влиза в сила през 2007 г. - в края на мандата на Чомаков. Главен архитект по онова време беше госпожа Божкова. След това, вече по времето на мандата на г-н Атанасов, инвеститорът внася съответните проекти и понеже въпросният ПУП вече е приет и одобрен, главният архитект Румен Русев, който подписва строителните разрешителни, няма законов инструмент, с който да спре това строителство. Дори нещо повече - ако се бе опитал да спре такъв вече одобрен проект, той подлежи на наказателна и съдебна отговорност.

Този проект дори не влиза на Експертен съвет, където евентуално би могъл да бъде коригиран, а влиза по Закона за устройство на територията с така наречения доклад за съответствие. Именно чрез този доклад законът позволява да бъде заобиколен Експертния съвет на Община Пловдив. След това е издадено и строително разрешение и на практика инвеститорът има картбланш да строи. Единственият полезен ход на сегашната администрация според мен е отчуждаване на терена от Общината, тоест тя да го закупи от частната фирма и да промени ПУП-а. Това е една напълно законова операция. Нужно е единствено решение на ОбС, че там ще бъде само зелена площ, отчуждават терена в полза на Общината и спират строежа. Променят ПУП и всичко приключва. За да не се получава поредното архитектурно недоразумение" изчерпателно обясни Долев.


Виж коментарите (50)

Още по темата (2):
28.02.2012 Вижте истината за хотела на Гребната
27.02.2012 Камиони и бетон на Гребната! Искат да строят 4-звезден хотелски
комплекс!
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).