Без коли по ул. "Даме Груев" още поне седмица

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
13:04 / 23.10.2023
5283
Движението по ул. "Даме Груев“ ще бъде пуснато следващата седмица. Очаква се това да стане най-късно до 2 ноември, съобщи за Plovdiv24.bg управителят на фирма "Парсек груп“ Бончо Бонев. Според предварителните планове на Общината автомобилите трябваше да тръгнат по улицата най-късно днес.

Днес се полага последният, трети слой на пътната настилка, като за обекта са използвани около 5000 тона асфалт. Преди цялостното асфалтиране са направени всички зауствания към страничните улици "Пере Тошев“, "Иван Гарванов“, "Тодор Александров“, "Братя Бъкстон“ и "Охрид“.

След това в продължение на три дни ще се прави хоризонталната маркировка. На по-късен етап ще се довършва озеленяването и залесяването с дръвчета. Новите фиданки е предвидено да са в края на тротоара и засаждането им няма да пречи за експлоатацията на пътното платно и на тротоарите, каза Бонев.

Ремонтът на "Даме Груев“ включва пълна реконструкция на магистралния водопровод и канализационните клонове, изграждане на нови шахти, ново осветление, нови тротоари, хоризонтална и вертикална маркировка.

По договор, фирмата изгражда тротоари 3 метра широки от пътното платно към сградите. На много места обаче разстоянието до сградите е 4-5 метра и поради това от общината обявиха неотдавна, че ще възложат на друга фирма да поднови старите пешеходни пространства и да ги уеднакви с новите плочки.

Строителите трябваше да изчакат премахването на четирите сгради, които пречеха на разширението в участъка между "Пере Тошев“ и "Братя Бъкстон“. Под тези сгради минава разпределителен водопровод, който трябва да се изгради преди да започне подмяната на магистралния водопровод, за да не остане цялата улица без вода, обясни Бонев.

Обществената поръчка за реконструкцията на "Даме Груев" е на обща стойност 7.5 милиона лева, а в последствение е подписан анекс за индексация с 20% на стойността, но сумата все още не е изплатена. Само асфалтът, който се полага тази седмица, струва 1.6 млн. лв., което е 25% от обема на целия обект, изчислява Бонев. При работата не са пестени материали, още повече че проектът има 10 години гаранция.

Виж коментарите (1)

Още по темата (285):
04.05.2024 Вижте трагичното състояние на улицата с най-много училища в Пловдив
05.04.2024 Срещу 3,6 млн. лв. премахват паважа на поредната улица в Пловдив
05.04.2024 Кметът на "Южен" лично засади дръвчета по улица "Даме Груев"
16.12.2023 Няма край на тази мъка: Улица "Даме Груев" отново ядоса пловдивчани
15.11.2023 Слагат два светофара на улица "Даме Груев"
14.11.2023 Кметът на "Южен" с редица изисквания към строителя на ул. "Даме Груев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиентка на такси: Предложих да звънна на полицията, след което м...
"Обезопасиха" счупена шахта в Пловдив с нещо по-опасно
Пловдив може да остане с един китайски ресторант по-малко
ПТП затапи Околовръстното на Пловдив
В Пловдив ГЕРБ-СДС откри кампанията си за изборите на 9 юни за ст...
Почина проф. Петър Луканов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).