Белащица направи още една крачка за присъединяването си към Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
13:58 / 03.08.2022
10078
Минималният брой подписи - 400, за свикване на референдум в Белащица за отделяне от община "Родопи" и преминаване към община Пловдив, е събран, съобщи за Plovdiv24.bg председателят на Инициативния комитет за отделянето на селото Павел Гимишев. 

Поискана е официална информация от кметството на Белащица и от община "Родопи" за точния брой постоянно регистрирани, но засега такава не е предоставена. За да се свика референдум, трябва 25% от постоянно живеещите пълнолетни жители в населеното място да се подпишат. По данни на инициативния комитет, хората с избирателни права, вписани в избирателните списъци на последните избори в Белащица, са 1600. Достигнат е минимумът, но акцията ще продължи, за да се съберат около 600 подписа. Крайният срок за събиране на подписи е 24 септември, а десетина дни по-рано подписката ще бъде внесена в деловодствата на двете общини.

"Общинският съвет на Пловдив трябва да вземе решение, че ни приема, а община Родопи - да насрочи референдум. Ако откаже, областният управител трябва да  го насрочи съгласно закона. Ако има добра воля от община "Родопи", референдумът може да се проведе заедно с парламентарните избори" - обясни Гимишев. 

В самото гласуване за отделянето ще могат да участват и жители на Белащица, които имат настоящ адрес в селото 6 месеца преди датата на референдума. Това са още около 400 човека.

Белащенци поискаха отделяне от "Родопи" и присъединяване към Пловдив заради кариерите за добив на инертни материали над населеното място. До обяд днес са минали сто 40-тонни камиона в двете посоки. Стотици семейства са заложници на две фирми, чиито договори за добив са изтекли - концесията на "Холсим" преди година и половина, а на "Европейски пътища" на 3 февруари 2022 г.

"При изтичане на концесия Министерство на енергетиката трябва да изпрати екип с лицензирана фирма да установи добитото и  останалото за извозване количество инертни материали. Едва миналата седмица са пуснали обществена поръчка за избор на такава фирма. Това е смешно! До 8.08 тече приемането на оферти, на 10.08 ще ги отворят и евентуално в края на август ще започне замерването. А дотогава?! Това е мафиотска държава. В законите пише едно, а се случва друго и няма към кого да се обърнеш. Борим се срещу всички институции за неща, които са техни функции" - допълни Павел Гимишев.

Все още няма решение и по съдебните дела, заведени от концесионерите.

Виж коментарите (2)

Още по темата (146):
28.12.2023 Сигнал: Селата в община "Родопи" се разпродават!
20.12.2023 Кметът на село, в което живеят много пловдивчани: Ако станем част от Пловдив, ще му създадем доста проблеми
18.12.2023 Наливат 13 милиона лева в едно от най-близките до Пловдив села
18.12.2023 Кметът на община "Родопи" доволен, че Белащица не се присъедини към Пловдив
17.12.2023 Белащица няма да се присъедини към община Пловдив
17.12.2023 Изключително ниска активност на референдума в Белащица
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).