Балчик представя богатото си културно наследство на изложба в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:22 / 10.05.2008
1883
На предстоящата изложба на общините, която започва от 12 май 2008 г. в Пловдивския панаир, Балчик ще участва с голяма експозиция. Изненадата за посетителите на изложбата е цялостното показване пред българската публика на сензационна находка, определена от специалисти като "едно от най-големите археологически събития на 2007 година". Това е храмът на Кибела Понтия - Майката на боговете, в който бяха намерени изключителни скулптурни изображения и цяла каменна библиотека от послания на древните жители на града на бога Дионис. Това изумително археологическо откритие даде на града световен културен паметник. По идея на кмета Николай Ангелов, в щанда на Балчик са представени значимата културна дестинация за Балканите - "Двореца" Балчик, голямото ни житно пристанище - балчишкото, а с колекция живи цветя участва Ботаническата градина на Софийския университет. Голф игрището "Лайтхаус" Балчик, пристанищен терминал Балчик и престижните хотели "Бялата къща", "Мистрал", "Хелиос" ни помагат да разберем представата на балчишката община за елитен туризъм. Не е забравена и най-старата художествена галерия в Добруджа - балчишката, която пази близо 1400 произведения на български и румънски майстори на четката.

Нов момент в представянето на Балчик на Пловдивския панаир са панорамните пространствени карти на Албена и балчишкото крайбрежие, както и първата туристическа карта на Добруджа в мащаб 1:100 000. По време на пловдивската експозиция Балчик ще се представи и с богата културна програма. Истинско събитие е срещата с авторския колектив на 4-тия том на "История на Добруджа", във финансирането, на чието подготвяне и издаване участва община Балчик. Включени са и две забележителни издания, свързани с културно-историческото наследство на града. Първото е албумът "Стария Балчик" на английски език, съдържащ уникални карти и гравюри, издирени от Държавна агенция "Архиви" с предговор от проф. Георги Марков. Вторият акцент е книгата "... Балчик". Това е предизвикващата все по-голям интерес документална биография на Мария, пряка потомка на Английския кралски двор и Руската императорска фамилия, по-късно свързала живота си с династията на Хохенцолерните, управлявала Румъния през ХХ век. Кралица Мария преживява важни моменти от живота си в Балчик, като около нея се формира румънска културна колония, създала славата на града като духовно средище на нашата съседка през 20-те и 30-те години на миналия век.

Представянето на Балчик в Пловдивския панаир е първото в историята на Белия град. Графичният дизайн на щанда е дело на Константин Отонов от Пловдив. След това представяне кампанията за популяризирането на града като център на елитен туризъм ще продължи в няколко европейски и черноморски страни.

Дългосрочната рекламна стратегия за популяризиране на потенциала за културен туризъм на балчишкия край е разработена по инициатива на кмета на община Балчик Николай Ангелов и е с ключово послание - "ЗЕМЯ НА СЕДЕМ ЦИВИЛИЗАЦИИ". С голям успех вече премина представянето на общината на панаира в Бобинген, Германия. По повод на щанда на общината там, немските вестници писаха "Балчик е земен рай". Участието в немската туристическа борса бе началото на няколкото инициативи, планирани за балчишкото рекламно настъпление у нас и в Европейския съюз.

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
20.05.2008 98% от посетителите доволни от Пролетния панаир, 70% от изложителите очакват сделки
17.05.2008 7 яхти на панаира спечелиха овации от журналистите
16.05.2008 Росен Димов връчва кулинарна награда
16.05.2008 24 миниатюрни кораба в надпревара за купата на панаира
16.05.2008 Братя Диневи посрещнаха със стилно черно-бяло парти приятели и клиенти
15.05.2008 Регистрираме розовото масло в Европейския съюз
Още новини от Новини от Пловдив:
Важни срокове за гласуване в подвижни секции, по настоящ адрес и ...
Издадена е заповед да се проверят всички камери, които са засекли...
Нови случаи на коклюш в Пловдив
Заведение в "Капана" хванато в крачка
Кметът: Поклон пред творците на Пловдив!
Богослов: Напълно логично е митрополит Николай да бъде номиниран ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).