БСП: Необходим е сериозен дебат за Закона за строителството

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:45 / 30.06.2009
2089
Кандидатите за депутати от Коалиция за България Захари Георгиев и Атанас Папаризов се включиха в среща-дискусия на тема "Строителният бранш в условията на криза" в хотел Марица вчера. Дебатът беше организиран от Камарата на строителите, Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите в Пловдив и бяха поканени политици от всички партии, но ГЕРБ не дойдоха.
Целта на кръглата маса беше политици и представители на браншовите организации да очертаят проблемите и да положат основите на бъдещо сътрудничество.

Да бъдат създадени условия за ефективност на бизнеса и защита на обществените интереси и да се прилага контрол върху качеството на продуктите на строителството, заяви Пламен Иванов, председател на Камарата на строителите. Зам.-председателят Димитър Язов пък предупреди, че ако държавата не предприеме мерки има опасност отново строители масово да отидат в чужбина. Той поиска да се прави разлика между строители и строителни предприемачи и допълни, че процедурите по Закона за обществените поръчки са формални и този, който ще спечели конкурса го знае поне месец по-рано. 940 инженери проектанти има в Пловдив и областта, но много от тях не са квалифицирани. Законът за устройство на териотрията е прекрояван по няколко пъти, по-добре е да го разделим на две - ЗУТ и Закон за строителството, предложи Свилен Димитров, председател на Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране. Архитект Румен Григоров, председател на камарата на архитектите в Пловдив пък засегна въпроса за липсата на контрол върху проектите. В момента няма кой да ревизира качеството на архитектурен проект, посочи той.

Лидерът на БСП в Пловдив и втори в листата на Коалиция за България в града Захари Георгиев обяви, че е необходим много сериозен дебат за това дали да има отделен закон за строителството. Той припомни, че през четиригодишния си мандат като депутат е имал възможност да работи активно с представителите на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Георгиев посочи, че с промени в Закона за камарите са се приели текстове, които целят да има по-голяма отговорност у проектантите.

Атанас Папаризов, трети в листата на Коалиция за България в Пловдив заяви, че въпросът за качеството на проектите ще стои пред следващия парламент. Той засегна изключително наболелия особено по време на кризата проблем за строителството на "зелено". Как да защитим гражданите, които са вложили опреледин суми, а фирмата фалира и замразява строежа, попита той. Бившият евродепутат предупреди и за това, че в момента съществува понятието "търговска тайна" и хората, които участват в браншовите организации нямат право да дават информация. Колкото по-голяма публичност имат, толкова по-бързо ще бъдат избегнати случаите на корупция и злоупотреби при обществени поръчки, предупреди Атанас Папаризов.


Виж коментарите (0)

Още по темата (190):
13.10.2009 Националното следствие се заема с гласуването в Турция
22.09.2009 От днес в Пловдив тръгна преврат в Демократичската партия
14.08.2009 БСП и Синята коалиция дали по 2 милиона за кампаниите си
11.08.2009 Захари Георгиев сдаде лидерския пост в БСП - Пловдив
06.08.2009 Бойко Борисов: Ще оправдаем гласуваното ни доверие
29.07.2009 Менда Стоянова оглави бюджетната комисия
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).