Аутсорсингът преоткрива по-възрастните служители

Автор: Мариана Панчева
Коментари (1)
17:00 / 02.12.2016
3551
Аутсорсинг секторът преоткрива предимстовто на по-възрастните служители. Това стана ясно от думите на икономиста Георги Стоев от "Индустри уоч" по време на третия бизнес форумът "Аутсорсинг дестинация България 2016", провела се преди седмици в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Един от шансовете да оцелеете на пазара като работодател е да започнете да търсите и сред по-възрастните, особено когато става дума за предлагане на услуги, свързани с обслужване на трайни клиенти", заяви Стоев. 

Той бе категоричен, че улегналостта започва да се оценява все по-често.

"Ако например сте между 48 и 56 години, знаете немски и английски език, имате много добър шанс да работите за добри пари в аутсорсинг сегмента, и то на много по-добра заплата, отколкото ако в момента работите в друга сфера на услугите", описа ситуацията Стоев. 

По думите му особено търсени са програмистите с немски език, чиито възнаграждения могат да достигнат до над 2000 евро. 

Макар че възрастта се повишава, индустрията в Пловдив продължава да привлича основно млади хора и затова е изключително важна от демографска гледна точка. 

"Тя целенасочено дава възможност на младите да се завръщат и остават в града", категоричен бе той. 

И все пак, заради все още недотам добра кариерна ориентация на младите, този сектор изпитва недостиг на кадри, гладът за които ще става все по-осезаем. 

"Ако обаче паднат бариерите за внос на кадри от страните извън ЕС и позволим предлагането на труд да стане по-значимо, по мое мнение заетите в сектора могат да достигнат до 100 000 - 150 000 души в рамките на няколко години", коментира икономистът, визирайки основно страни като Украйна, Молдова, Беларус. 

"Хората там са годтови да напуснат страната си и да дойдат в България не само заради заплатата. Украинците например го правят заради по-голямата сигурност, която чувстват, премествайки се в ЕС", поясни експертът от "Индустри уоч".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Готова е най-новата улица в Пловдив
4517 нарушения за 5 дни в Пловдив и региона!
Вижте какво наказание постановиха в Пловдив за полицая, убил малк...
След 16 дни бутат Бетонния мост!
Деница Николова, ГЕРБ: Хората искат по-висок жизнен стандарт, ням...
Пеещите фонтани станаха обществен басейн, мрежата се възмути


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).