ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Арменската общност с протестна декларация по повод изказване на Кацарова
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:45 / 15.09.2010Коментари (12)3589
©
Почетният консул на Армения в Пловдив Ехиядзар Узунян депозира пред независимия общински съветник Дани Каназирева протестна декларация на арменската религиозна общност под тепетата по повод на изявление на директора на просветния инспекторат и зам.-председател на групата общински съветници от ГЕРБ Павлина Кацарова за "арменския поп".

"Обръщам се към вас като към човек, доказал своето обективно и безпристрастно отношение към всички етнически и религиозни общности в Пловдив и като общински съветник с гражданска позиция, защитаващ интересите на града. Досега винаги сте ни оказвали съдействие. Разчитам, че и този път чрез Вас нашата позиция ще се чуе в ОбС ", се казва в писмото на почетния консул на Армения Ехиядзар Узунян до Дани Каназирева.

Арменската общност излезе и с отворено писмо до медиите. "Репликите на г-жа Павлинка Кацарова от рода на "арменския поп", казани с подигравателен тон са обида както за църквата, така и за държавата и етноса, които ние представляваме", се казва в отвореното писмо, разпространено от църковното настоятелство към храма "Сурп Кеворк" и арменската религиозна общност. По думите на общността казаното от г-жа Кацарова е недопустимо и представлява грубо посегателство върху отношенията между арменци и българи. Арменците заявяват благодарността си към гостоприемна България, приютила голяма част от народа им след геноцида през 1915 г., заявяват уважението, което изпитват към българската държава и църква и призовават българските медии и граждани да проявят нетърпимост към изказвания като това на Павлина Кацарова.

Почетният консул на Армения в Пловдив изпрати и нота до премиера Бойко Борисов. Протестирам срещу обидата срещу моя народ и моята църква, нанесени от Ваш заместник-председател на ППГОС в Общински съвет-Пловдив- г-жа Павлина Кацарова", заявява Ехиядзар Узунян. Той е категоричен, че освен непристойно поведение, Павлина Кацарова е проявила и фрапиращо непознаване на историята.

Арменските свещеници са били единствените застъпници на българските заточеници в Мала Азия. Единствено те са се застъпвали за българските революционери пред османските власти и подобно подигравателно отношение към тях е недопустимо. "В името на добросъседските отношения и добрите етнически и културни традиции, надявам се, че нотата ми ще бъде разгледана по подходящ начин", се казва в писмото на арменския почетен консул в Пловдив до премиера Борисов.

Plovdiv24.bg напомня, че сегашното отворено писмо на арменската общност е породено от изказване преди дни на Кацарова относно Илко Илиев, който влизал в ролята на "арменски поп".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
И това ако е политик ! В мрачния за българи и арменци 18-ти век живущите в източните части на Турция арменци /местно население/ и заточени с или без присъди качествени българи /участници в различни революционни събития/ защитата на бита и правата на безправните българи - християни е била участ и грижа на местните арменски свещенници. За големеещия се или който и да е представител на политическа партия, който с повод и много често без повод се докосне до святото - арменски свещенник - трябва да му е ясно исторически и всечовешки как да се отнася с почит и преклонение или с хашлашка ирония. Град Пловдив винаги е давал подслон на много арменци. И сега те са най-много в България. В аналите на живота им с мрачни букви ще се запише името на г-жа Павлина Кацарова - зам. председател на пловдивската група общински съветници от ГЕРБ. Та тази госпожа /явно новоизпечен политик / опитвайки неуместна ирония "канонизира" поведението на председателя на Общинския съвет на гр.Пловдив, г-н Илко Илиев като поведение на арменски поп. Това е изпитана щампа на некултурния и търсещ евтин популизъм. Но играе само в слабопросветена среда. Нека не гадаем за личната загуба на въпросната г-жа Кацарова. Жалкото е, че ГЕРБ губи много - за което може искрено да се съжалява. Едуард Арсенян /Председател на Координиращия съвет на арменските организации в гр.Пловдив/
+4
 
 
Взимам отношение по темата с презумпцията,че едни от най-свестните хора,които познавам са арменци.Не съм чел писанията на госпожа Кацарова,но спокойно мога да кажа,че изразът -"Оплачи се на арменския поп!" изобщо няма и нотка на обида към арменците!Даже напротив-това е единствената помощ за нашите заточеници в Диарбекир след Априлското въстание.В крайна сметка арменците са първата държава приела официално християнството през трети век.Те са имали държава по време,когато повечето европейски държави даже не са имали и зачатък на нация!И тази велика нация е разкъсана на три големи парчета-република Армения,частта в Турция със свещената за тях планина Арарат и Сирия.Не знам какво е имала предвид госпожата от управляващатта каста,но болшинството българи сме приятели на арменците!
0
 
 
Как може да се въвлекат толкова хора, да се занимава Б. Борисов и да се губи човешка енергия за глупости! Ами да! Тогава и "шведска тройка" става обидно, шведите ще ни обвинят за свързване на нацията им с порнографията, французите вече уточнихме също, руснаците и те ... Невежеството и злобата на един брадатко могат световна война да предизвикат. А тази госпожа, Кацарова, им пречи на "врътките" на Илко и сие. Та това е причината все да е на фокуса им.
0
 
 
Каква е тая госпожа, че пак е във фокуса на медиите ? С какво е толкова ценна за партията ?
+1
 
 
Декларацията е много правилна! Какво се правите на ударени? Какви са тези обидни квалификации с акцент на някой от етносите? Определено са показател на пренебрежение и ниска култура!
0
 
 
Аз предлагам вече и французите да напишат протестна нота до българския президент и министър председател по повод на това, че на български оралната любов се нарича френска, а и може и заради това, че сред инструментите има и френски ключ. А ние можем да се оплачем ... нали знаете къде? Да не казвам, че току виж някой се оплакал и от мен. Хубава работа, ама .... пфу, пак ще премълча, да не се засегне някой друг.
+2
 
 
Господин Узунян как смеете да се наричате арменец при положение, че крадете от Арменската общност?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: