Археолози откриха в Пловдив елементи, изобразяващи божествата Херакъл и Силем

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
07:15 / 23.11.2013
4383
Археологическите разкопки на Римския форум са пред своя край за тази година. Но те донесоха на археолозите радостта да открият фрагменти от колони и фрагменти, които дават възможност за точна интерпретация на проучвания терен и датирането му в Римо-коринтския период. Това каза пред репортер на Plovdiv24.bg ръководителят на археологическите разкопки там Елена Кисякова.

"Изчисленията, за които са направени на базата на всички разкрития, които имаме не само от тази година, но и от миналите, са че портикът е висок около 12 метра. И тук, както и в секторите Южен и Източен, са открити елементи от колоните, имаме елементи и от други фрагменти, които дават възможност за една точна интерпретация на ордера. Това са колони, бази, капители и със сигурност можем да кажем, че ордерът, който е носел стилобатът, е от римо-коринтския период, а не от йонийския", изчерпателно обясни Кисякова.

През последните дни археолозите са разкрили много силно горял пласт, който се отнася към най-ранния период от оформлението на комплекса и в който са намерени много антефикси. Това са архитектурни елементи, които са украсявали фасадата на покрива. И тези елементи изобразяват божествата Херакъл и Силем.

"Тези архитектурни детайли са местно производство, т. е. правят се само във Филипопол и са били използвани тук. Затова и са една много голяма рядкост", заяви археологът.

По думите на Елена Кисякова екипът й е трябвало да работи до края на месец ноември. Но се съобразяват, разбира се, с времето. Според прогнозите, се очакват дъждове и вчера сутринта са направили цялостно заснемане на археологическия обект, за да може да се зазимява. Специалистите трябва да направят и временна консервация на обекта преди зазимяването му.

"Нашите усилия на работа бяха насочени в североизточния ъгъл на терена, който проучваме. Надяваме да стигнем до края, до ниво на девствен терен, за да видим всички културни напластявания", пожела си за догодина Кисякова. 

Виж коментарите (0)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).