Археологическият сезон в Пловдив за тази година е към края си

Автор: Мария Морунова
Коментари (4)
09:15 / 04.10.2015
4048
Археологическият сезон в Пловдив за тази година е към края си. Остават още два месеца работа. Това обобщение направи директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Той припомни и обектите, по които се работи тази година и които са финансирани от местната администрация. Първият обект е пред Пощата, проучването на западните пропилеи на Форума.

"Там до края на ноември разкопките ще приключат, на практика целият терен ще бъде разкрит, следващата стъпка е търсене на начини за експониране", коментира Кисьов.

Той уточни, че при реализация на проекта на "Фора" за обновяване визията на пл. "Централен", реставрацията и експонирането на разкопките пред Пощата ще е част от проекта на португалците. Но това е въпрос на по-нататъшно решение.

Другият обект е Голямата базилика. Там работата по думите на шефа на Археологическия музей върви много добре, вече се разкрива и вторият слой от мозайки. Открит е и уникален надпис, който дава данни за изграждането на базиликата.

"Догодина ще има повече работа, защото ще се наложат разкопки на пътя откъм католическата църква, където ще има укрепване и то ще доведе със себе си разкопки. Там се очаква да се получи страхотен обект, макар без част от Северния кораб, но за да се експонира и той трябва да се премахне пътя", уточни Кисьов.

Третият обект е могилата при Татарево. Там проучванията вече също приключиха. Открита бе една уникална находка - съд, върху който има отпечатана поема на древногръцкия поет Солон.

"Няма такава находка в света. Иначе други находки като злато, накити няма, но този съд е изключителен като музеен експонат. И той ще бъде поредната атракция в експозицията на музея", коментира Костадин Кисьов.

В тазгодишния сезон се включва и работата по заснемането на Небет тепе, както и реставрацията на раннохристиянската гробница, открита през 2012 г. зад Партийния дом.


Виж коментарите (4)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).