ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Арх. Вера Коларова стана Почетен пловдивчанин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:22 / 22.07.2010Коментари (3)2014
©
Съветниците удостоиха днес посмъртно архитект Вера Коларова със званието "Почетен гражданин на Пловдив". Архитект Вера Коларова бе доайенът на реставрацията в Пловдив. Макар че бе родена в Разград, целият й професионален път е свързан с Пловдив. Повече от 50 години арх. Коларова проучва и реставрира исторически паметници. По нейни проекти са възстановени редица от най-хубавите къщи в Стария град.

Венецът на богатия й творчески път е реставрацията на Античния театър, на Одеона, съвместно с арх. Румяна Пройкова, на Античния стадион, съвместно с арх. Люба Велчева, на Римския акведукт, на Костницата на Бачковския манастир, и редица други обекти в цялата страна. С 34 гласа "За" от 36 гласували, съветниците приеха предложението тя да стане Почетен пловдивчанин.


(с) ПОТВ


Източник: ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Анонимни приятелю, какво е мястото на Филип II в Пловдив, където кракът му не е стъпвал? Синът му Александър е завладял Пулпудева и я е преименувал на Филиповград в чест на своя баща. Но т.нар. македонци (а всъщност гърци, защото и езикът, и имената им са гръцки) не са оставили следа или културен пласт в нашия град; само траките и римляните преди словените и българите имат реално присъствие тук. А хан Крум (не кан, а именно хан) има безспорно място в Пловдив, защото точно той за пръв път присъединява цяла Тракия и Средецката област към България (Средец през 809, а Пловдив през 912 г.). След по-малко от две години ще честваме 1200 години от присъединяването на Пловдив към България. А хан Крум след преземането на Пловдив, наричан по онова време Плъвдин, го заселва с българи и слoвени, запазвайки всичко, що е било построено от предшествениците му.
0
 
 
Филип Македонски няма никакво място в Пловдив. Единствената му заслуга е, че е нападал нашия град и се е опитвал след завземането му да го разруши. Лека й пръст на госпожа Коларова, но при възстановяването на Античния театър е трябвало да отстоява докрай принципът всички намерени колони и други елементи да бъдат възстановени обратно на автентичното им място. Точно по тази причина делегатът на ЮНЕСКО е написал резолюция НЕ на нашето кандидатстване Античният театър да бъде зарегистриран в световното наследство като паметник на културата и историята.
0
 
 
Имал съм преки контакти с арх. Коларова и съм с отлични впечатления от нея. Наистина тя приемаше Пловдив като свой собствен град и затова всички нейни изяви са успешни: най-впечатляващото наследство от античността (Театъра, Стадиона, Одеона, Акведукта), от средновековието и Възраждането (къщите в Стария град) тя успя да осъвремени и същевременно да запази в тяхната автентичност. Дано да се появят достойни нейни следовници, които да не опошляват Пловдив с изгъзици като Рендето, Стружката и Филип Македонски.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Матури 2024 г.
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: