ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Апарат за ранна диагностика на детското зрение подариха на УМБАЛ "Св. Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:23 / 07.04.2014Коментари (2)2052
Детски авторефрактометър на стойност 18 хил. лева дари днес "Зонта клуб" - Пловдив на УМБАЛ "Свети Георги". Лично президентът на клуба Елена Кабир връчи дарението на изпълнителния директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

Дареното техническо оборудване е последен модел Plusoptix A09, с пълна окомплектовка от принтер, монитор, маса, клавиатура, мишка, флаш памет и пълен набор от 4 лиценза. Апаратът ще се използва в детския кабинет на Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги", който се намира в Хирургичния блок на лечебното заведение.

Скъпоструващият апарат осигурява безконтактно надеждно и бързо определяне на диоптричната сила на детското око и ще се използва за пациенти в изключително ранна възраст, на които им е трудно да останат неподвижни за по-дълъг период от време. Новата придобивка ще помогне и в случаите на т.нар. мързеливо око - наличие на ниско зрение без да има заболяване, което да предизвика това.

При недоносените деца рефрактометърът ще гарантира по-ранна диагностика и лечение, а не трябва да се забравя, че ретинопатията при преждевременно родените е една от водещите причини за детска слепота в развитите страни и страните със среден доход, обясниха от Клиниката по очни болести. Вече има 7-месечно бебе, на което са предписани очила, разказаха д-р Васил Маринов и д-р Теодора Боева, които работят в Детския очен кабинет.

Те обясниха, че в кабинетът не само ще се поставят диагнози, но и ще провежда цялостното лечение на всеки малък пациент, като по този начин на родителите ще бъде спестено посещаването на други оптични кабинети, лаборатории или болници. Децата ще имат електронно досие, в което ще се вписва всяка нова информация, подчертаха от УМБАЛ "Свети Георги".

"Зонта клуб" - Пловдив събра средствата за рефрактометъра в рамките на проекта си "Виждай ясно живей щастливо", който стартира през лятото на 2013 г. За целта клубът организира няколко благотворителни инициатива. Първата е осъществена съвместно с Фондация "Шнайдер Електрик", в рамките на нейния проект "Използвай краката си" за провеждане на различни активности на открито с участието на много млади хора, членове на велоклубове, спортисти и приятели. Те се включиха в акция за ходене, тичане и каране на велосипеди за набиране на голям брой изминати километри. За всеки километър фондацията дари по 1 лев на "Зонта -клуб". Така бяха набрани първите 6460 лева за проекта "Виждай ясно, живей щастливо".

В Седмицата на благотворителността, организирана от Община Пловдив през 2013 г., клубът инициира благотворително приготвяне на супа, на площад "Централен" с атрактивното участие на шоумена кулинар Ути Бъчваров. Така бе събрана още една част от сумата. Още средства бяха осигурени в навечерието на Коледа на 2013 г., когато клубът проведе традиционната за града благотворителна инициатива "Коледна приказка".

На 27 март 2014 г. по време на пролетния благотворителен бал на Жълтата роза, проведен под мотото "Подай ръка -сбъдни мечта, вдигни очи и виж света", беше събран остатъкът от необходимата сума - 9 хил. лева.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.04.2014 г.
0
 
 
Моля , за отговор: Детенце на 8 години може ли да ползва апаратурата в случай ,че има страбизъм.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: