Анализ: Пловдив е най-доброто място за индустрия в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:17 / 18.10.2016
6809
Вероятно сте чували тезата, че българската индустрия е умряла преди години. Докато много места продължават да я повтарят, други работят усилено, за да докажат, че това не е така. Пловдив е центърът на тези усилия.

Преди време разказахме за възраждането на Пловдив и околните общини като индустриална дестинация и как се развива икономическата зона там. Сега искаме да покажем хората зад това, както и да свържем бъдещи инвеститори с бъдещи дестинации.

Първото издание на най-голямото събитие за инвестиции в България е на 1 и 2 ноември. Организираната от "Капитал" и община Пловдив конференция "Doing Business in Bulgaria: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал" ще обедини опита, идеите и визията хора от различни сектори и държави. 

Ще бъдат представени още дестинации, които искат да са следващите индустриални хъбове, ще се обсъдят всички детайли около това как точно се прави инвестиция в България, какво може местната власт, какво позволява законът и как се намира финансиране.

Няма да остане без внимание и основният проблем - намирането на кадри. Ще се обменят идеи и добри практики за сътрудничество между държавата и частния сектор, ще има ценни насоки за това как да образоваме и запазим служителите си, както и къде да ги търсите.

С две думи: защо в Пловдив

В момента това е най-живата икономическа област извън София и най-живата зона за индустрия изобщо. Заводите там са над 100 след инвестиции от над 1 млрд. евро и продължават да се увеличават непрекъснато. Според някои производители показателното за успеха на зоната и доброто й бъдеще е, че идващите инвеститори са все по-значителни компании.

Показателно е как развитието на една такава зона може да се случи без намесата на държавата и само с добри идеи и желание. През 1996 г. тя все още не се наричаше "Тракия икономическа зона". Но точно тогава - преди 20 години - пловдивската строителна компания "Сиенит" построи първата индустриална база на чуждестранния инвеститор "Агри България". И с това сложи началото на икономическа зона "Марица". После бизнесът се разрасна и започна изграждането на втората икономическа зона "Раковски".

Двадесет години по-късно новосъздадените работни места са над 20 000. В "Тракия икономическа зона" работят предприятия, търговски и логистични бази на световни лидери като ABB, "Либхер-Хаусгерете Марица", Socotab, Schneider Electric, DB Schenker, "Агри България", Sensata Technologies, Osram, Shell Gas, William Hughes, Kaufland, Zobele, Magna, Mecalit, "Техно Акташ". 

Тук развива дейност една от най-значимите компании в България - "КЦМ 2000". Както и най-разпознаваеми български фирми като "Белла България", "Макском", "Димитър Маджаров", "Рефан", "Атаро Клима", "Анди", "Биофреш", "Агрия - България".

Инж. Пламен Панчев - съуправител на "Тракия икономическа зона" обаче е категоричен, че тя не е запазено място само за големия бизнес. "Малкият и среден бизнес също има място при нас, защото му е по-изгодно. По-малките фирми, което е валидно и за чуждестранните инвеститори, не разполагат със собствени екипи за проучване на българското законодателство, на терените, на българските практики за присъединяване към различните експлоатационни дружества.

Тук те намират тези услуги, като първоначалната инвестиция излиза с около 25 на сто по-малко, ако сами се заемеха да решават тези бизнес въпроси и направят инвестиция на "голо поле"", казва инж. Панчев. И припомня, че например английската William Hughes започва работа край Раковски с 20 работника и 1000 кв. м сградна площ. Сега компанията има 5000 кв. м сгради и над 180 работници и продължава да расте.

Къде са хората?

Спирачка пред този очакван ръст ще бъде недостатъчната по количество и качество работна сила. Градът Пловдив и сателитните селища край него имат потенциала да поемат още 100 000 нови работници и служители. Южен централен район има ресурса да "даде" тези хора. 

Университетите в Пловдив и центровете за обучение в самата "Тракия икономическа зона" са в състояние да обучат "по поръчка" нови кадри. Но за това трябва време, а бизнесът ги иска готови тук и сега.

Това е проблем, с който се сблъсква всеки бизнес, навсякъде. Пловдив е добър пример за решения, защото такива се търсят ежедневно, под натиска на бизнес-нуждите. Наскоро Министерство на образованието, клъстър "Тракия икономическа зона" и община Пловдив подписаха създаването на образователно-индустриален борд, който да помага за връзката държава-община-бизнес.

На ивента компании за подбор на персонал, министерството и образователни институции ще разкажат какви проблеми срещат и как могат да бъдат преодоляни.

Да влязат следващите

И накрая, но не по важност: успехът вдъхновява. Други градове искат да следват този път и да привличат индустриално производство. Плановете на четири от тези градове - Русе, Хасково, Бургас и Габрово, също ще бъдат чути и изложени на конференцията. 

Ще бъдат обсъдени с експертите, които имат поглед върху развитието на различни зони. Ако искате да разберете къде ще се случва бъдещето на бизнеса ви, Пловдив ще бъде мястото да го разберете.

Източник: в.Капитал


Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).