Александър Държиков: Родовата ни памет задължава да следваме идеала за чистата и свята република

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:20 / 03.03.2023
1406
Председателят на Общинския съвет  - Александър Държиков със специално обръщение към пловдивчани за Националния празник на България:

Уважаеми съграждани,

Трети март е ден за почит и упокой на онзи рояк апостоли, направили решителната стъпка към възстановяване на независимата българска държава. Денят, в който България изправя снага от пепелищата на 5-вековно робство, е вододелът на националното ни самочувствие.

В родовата ни памет са запечатани както славните победи, така и дните на черното робство. Но идеята за духовна и национална свобода никога не загина, а обедини млади и стари по българските землища под знамето на достойните бъднини на българския род. Поколения български дъщери и синове погубиха себе си, за да бъде жив този идеал и да пребъде през вековете.

И в най-тъмните години на робството българският народ не спря своята борба за свобода, опирайки се на вярата и езика си. Българската държавна традиция оживя с нови сили по време на Възраждането, когато българските църкви, училища и общини, макар и в условията на робство, успяха да се изградят като самобитни национални институции. Свободата ни бе белязана и със саможертвата на хайдушките дружини, и от огъня на четническото движение, и комитетите на Васил Левски, и чутовната Априлска епопея.

Трети март е ден за прослава на българския войнски дух! Днес свеждаме глави пред войнската чест, доблест и саможертва пред колективния образ на героя. Но подвигът на опълченските отряди от всички краища на българските землища, обърнали хода на войната в решителния момент, е безпримерен героизъм и саможертва. Да помълчим и си спомним, че и напред в годините след Руско-Турската война 1877-1878 г. българските воини никога не забравят национално-обединителния идеал, не продават националната чест и лъвски бранят българските знамена. Ни едно от знамената ни не пада в плен – воините дават себе си, живота си за отечеството.

145 години по-късно на този ден ние смирено свеждаме глава, отдавайки почит на загиналите за свободата на Отечеството. Наш неотменим дълг е да помним тяхната саможертва. Родовата ни памет задължава да следваме идеала "за чистата и свята република" и да предаваме на бъдните поколения завета на свободата.

Поклон пред загиналите за Свободата на Родината!

Да живее България!

Инж. Александър Държиков

Председател на Общински съвет Пловдив

Виж коментарите (0)

Още по темата (60):
09.03.2023 Пловдивски таланти изнесоха патриотичен концерт с "Ку-Ку Бенд"
09.03.2023 Фотоманипулация: Жените на този кадър не са три
04.03.2023 Десетки жители на община "Родопи" се включиха в тържественото отбелязване на националния празник
04.03.2023 Вандали поругаха паметника на граф Игнатиев във Варна
04.03.2023 Кисегинов подарява автомобил, отправи предизвикателство към българите
04.03.2023 Статуята на Христос в Рио де Жанейро грейна в цветовете на българския флаг
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).