ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ахмед Доган купи от Георги Гергов култов ресторант в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:18 / 06.08.2021Коментари (2)17239
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е купил от бизнесмена и доскорошен председател на БСП - Пловдив Георги Гергов емблематичния за града ресторант "Пълдин" в Стария град.

През април 2021 г. фондация "Хермес" с председател Доган купува историческата сграда, която е паметник на османската архитектура. Сделката се осъществява през специално създадена за целта компания с мистериозно избраното име "РУМИ-1207". Тя е основана на 2 април като дъщерно дружество на компанията на Гергов "Стария Пловдив", която внася целия капитал от 827 хил. лв. Седалището на новото дружество обаче е в централата на ДПС в София - бул. "Александър Стамболийски" 45А. А за членове на съвета на директорите са избрани Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина, пише "Капитал".

Биршен Ибрямова дълги години работи като секретарка на Доган. Омъжена е за депутата от движението Джейхан Ибрямов и понастоящем е в управата на фондация "Хермес", а също е и председател на партийната фондация "Либерална интеграция". Ренгинар Муталиб е финансист на ДПС, който се подписва като съставител на отчетите му, както и на тези на фондациите. Нина Петрова-Кашкина е изпълнителен директор на "Делта епсилон" - компанията, собственик на Боянския сарай на Доган.

Скоро след регистрирането на дружеството на 13 април друга компания на Гергов, "ИАГ инвест", прехвърля на "РУМИ-1207" ресторанта. Материалният интерес при вписването на сделката е близо 780 хил. лв. На 28 април акциите на новата компания заедно с имота са джиросани от Гергов на новия собственик - фондация "Хермес". В нейното управление освен Доган и Ибрямова е и дългогодишният депутат от ДПС Камен Костадинов. От документите в Търговския регистър не се вижда цената на сделката и дали тя съвпада с тази от прехвърлянето две седмици по-рано. Не е известно и как фондация "Хермес" финансира покупката, като в предходни години активите й и годишните й приходи от дарения са доста по-скромни.

Ресторантският комплекс "Пълдин" е съставен от три постройки, разположени на терен от 1.4 дка на ул. "Княз Церетелев" 3. Той е един от малкото оцелели паметници на османската архитектура в Стария Пловдив. Намира се на северния склон на Джамбаз тепе, на стотина метра от Античния театър.

В миналото сградата, известна като Мевлеви хане, е била дервишки манастир, за който най-ранни данни има от XVI в. Включвал е молитвен дом-джамия, зала за ритуални танци на танцуващите или въртящите се мевлевии и жилищни сгради за дервишите. Счита, че преди това през Средновековието там е имало християнски манастир. В края на XIX в. след Освобождението обектът бил изоставен. Джамията се срутила при земетресението през 1928 г. и от някогашния комплекс е оцеляла само голямата зала за ритуални танци. Запазена е и богата вътрешна декорация от дърворезби и стенописи с влияние от българския възрожденски стил.

Под сградата минава част от някогашната стена на акропола, открита при археологически проучвания през 70-те години на XIX в. Находките могат да се видят в подземна зала, създадена за целта, намираща се под двора на комплекса.

Комплексът е реставриран и преустроен в ресторант, който отваря през 1974 г. под името "Пълдин". Гергов го придобива през 1999 г., когато в съмнителна сделка за 3.1 млн. долара са продадени 80% от държавното дружество "Стария Пловдив" на регистрираната в Хисаря фирма "Марсо". Неин собственик се води местният учител литература Димитър Сотиров. Скоро след това делът на държавата е стопен почти до нула, а в собствеността официално влизат фирми на Гергов. Ресторантът е временно затворен и след реновация през 2001 г. отново е открит.

Според собствения си устав фондация "Хермес" е с основни цели изграждане и възстановяване на училища, детски градини, читалища и духовни храмове, отпускане на стипендии в областта на образованието, както и стимулиране на надарени деца. "Възнамеряваме обектът да се използва за културни събития и може би като ресторант. Предвиждаме да бъдат направени инвестиции за реновация", коментира Биршен Ибрямова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Димитър Сотиров и досега работи при Гергов - като юрисконсулт.
+4
 
 
Какви културни събития,кадъно - масов сюнет и виркане на задниците нагоре?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: