Адвокат: Как лека телесна повреда ще доведе до смърт?

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:47 / 15.06.2023
5279
Юрист поиска промяна на правната квалификация на деяние, довело до смъртта на подзащитния му, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Адвокат Делчо Джубелиев оспори в пловдивския окръжен съд повдигнатото обвинение по чл. 124 ал. 1 пр.3 вр. чл. 130 ал.2 от НК - причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка, без разстройство на здравето. Защитникът поиска делото да се върне на прокуратурата, заради нарушени права на пострадалия в досъдебното производство.

Миналия юни, по време на събора в село Поповица, Йордан Минков се почерпил солидно с приятели и малко след полунощ решил да се прибира. По пътя го срещнал Петър Пеев, който също бил пил голямо количество алкохол. Започнал да се заяжда с Йордан и го ударил с юмрук в лицето. Минков паднал на земята и си ударил главата в цимента

Случайни минувачи се натъкнали на окървавения мъж минути по-късно. Те подали сигнал в полицията и на място идват униформени и линейка. Пострадалият е откаран по спешност в болница. Там мъжът претърпява хирургична интервенция, но два дни по-късно умира. 

Според адвокат Джубелиев, правната квалификация трябва да се промени на "причиняване на смърт по непредпазливост, в резултат на най-малко средна телесна повреда". "Не може да удариш умишлено някого с юмрук в лицето в нетрезво състояние, той да падне на земята, да си удари главата, после да почине и това да е лека телесна повреда" - изтъкна юристът.

Прокурор Костова обаче контрира, че само прокуратурата може да преценява правната квалификация и цитира решения на ВКС по подобни казуси. "Прокурорите са вся и всьо в държавата, каквото те решат става" - репликира Джубелиев.

Съдия Момчил Найденов реши, че искането на адвокат Джубелиев не е основание за връщане на делото на прокуратурата, но предостави възможност на частните обвинители да подадат жалба пред Апелативния съд.

Иначе подсъдимият Петър Пеев, чрез адвоката си Светлана Паскалева, заяви, че признава фактите за деянието и поиска делото да се разгледа по съкратената процедура без разпит на свидетели. На заседанието присъстваха родителите на младия мъж, както и близки роднини на починалия.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
09.10.2023 Побойникът от Поповица иска по-лека присъда
14.06.2022 Мъж бере душа в болница в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
20% отстъпка за рождения ден на строителен хипермаркет "Алати"
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Новаторство в трудовото законодателство: Шеф на болница уволнява ...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).