90% от столипиновци са без здравни осигуровки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (40)
13:05 / 30.04.2018
17259
90% от жителите на кв. "Столипиново" са здравно неосигурени. За да се промени това се изгражда медицински център в ДКЦ "Изток", където ще бъдат оборудвани няколко лекарски кабинета. Това заяви Севджан Моллабекир, ръководител на проект "Всички заедно - за по-добро образование и здраве", финансиран от Българо-швейцарска програма за сътрудничество, по който се изгражда центърът, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Медицинският център ще бъде изграден в двора на ДКЦ-то, на мястото на стара сграда с площ 150 кв. метра.

"Тъй като здравният център не е готов, в момента работим само с някои специалисти - АГ, педиатър и джипи, който обслужва неосигурени лица, защото 90% от жителите на квартала са неосигурени. Нашата идея е да ги накараме да посещават по-често лекари, да извършват профилактични прегледи за себе си и за децата си. Ежемесечно в "Столипиново" се извършват кампании от нашите медиатори, които информират населението в квартала какви дейности се извършват от специалистите в ДКЦ-то", коментира Моллабекир.

По проекта "Всички заедно - за по-добро образование и здраве" се планират и образователни дейности. Вече бяха изградени детски площадки в ДГ "Лилия" в "Столипиново". В училищата "Кирил Нектариев" и "Найден Геров" се изгражда физкултурен салон с образователни стаи. Но като цяло работата в образователна насока започва с изучаването на български език. Това става с интерактивни методи и се наблюдават много добри резултати.

"Мерки засягат изучаването на български език в извънкласни дейности, спортни и художествени дейности. Наред с това децата посещават културни мероприятия - театри, мюзикъли, балет. Така че да се откъснат от средата на гетото в "Столипиново", коментира още ръководителят на проекта.

Около 100 деца са обхванати в Пловдив по проекта. За тяхното образование се грижат специално наети учители, медиатори и т. н. Изучаването на български език става чрез игри, чрез посещението на различни извънкласни мероприятия, които инициират употребата на българска лексика.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (40)
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).