90% от сградите в "Столипиново" - незаконни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (27)
12:59 / 22.10.2013
5811
90% от сградите в най-големия ромски квартал на Балканите "Столипиново" са незаконни. Това съобщи кметът на район "Източен" Петър Петров. По думите му голяма част от първите заселели се още преди 50-60 години роми живеят все още без документ за собственост на имотите си. Много от къщите са направени върху силов кабел или водопровод, което е опасно. 

Проблемът според Петров е национален. Той не може да се реши на местно ниво. Трябва "възелът да се разплете от държавата". Много трудно е да се отстраняват постройки, в които живеят хора. По отношение на павилиони и пристройки, решенията се взимат с категоричност и те се отстраняват. Но когато се нарушават основни човешки права - право на жилище, тогава става сложно. Не може в 21 век човек да остава на улицата. Тук веднага изниква въпросът защо за едни етноси това е разрешено, а за други - не. Затова държавната политика трябва да бъде адекватна по този въпрос. 

От районното кметство в Пловдив се опитват да спират предварително новото строителство на незаконни жилища. Отстраняват се и постройки, които загрозяват входа на град Пловдив, или са построени върху зелени площи. По думите на Петров от две-три години притокът на роми, които се заселват в "Столипиново", е намалял. Част от тях работят по чужбина, в Дортмунд в Германия, например. Други сега заминават за Англия. Официалната статистика от ГРАО сочи, че ромите в "Столипиново" в момента са 38 хиляди души.
 
"Голям е проблемът с настанените в общински жилища. Близо 7-8 хиляди са длъжниците, които нямат възможност да плащат наемите си. На част от тях задълженията са разсрочени. В последно време длъжниците са намалели, каза Петров. Хората нямат работа и затова не могат да плащат наемите си", добави Петров.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (27)

Още по темата (5):
28.09.2008 Ще събарят незаконните постройки в Аджисан махала, които пречат на инфраструктурата
27.09.2008 Близо 80% от жилищата в Аджисан махала са незаконни
12.08.2008 Иван Тотев: Нямаме заповед, която да не е обжалвана, но това няма да ни
спре
08.08.2008 Пловдивчанин: Прокуратурата да поеме организациите, оплакали се в ООН
07.08.2008 Роми с незаконни къщи в Столипиново се жалват в ООН
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).