38.2% за Славчо Атанасов според "Алфа Рисърч"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:13 / 08.10.2007
3051
Ново изследване на "Алфа Рисърч" от края на миналата седмица за обществено-политическите нагласи през октомври 2007 г. показва стабилна и възходяща позиция на безспорния фаворит за Пловдив Славчо Атанасов.

На въпрос, «ако изборите са в края на тази седмица за кого бихте гласували»? 38.2% от анкетираните са посочили Славчо Атанасов; срещу 10.2% за Захари Георгиев; 3.6% за Николай Караиванов, 3.2 % за Спас Гърневски, а 39.7% от анкетираните са заявили, че няма да гласуват.

Славчо Атанасов е сочен като най-добрата кандидатура от близо 40% от интервюираните жители на града. Най-близкият до него кандидат - Георгиев - получава близо четири пъти по-нисък потенциал на този въпрос.

Докато останалите кандидати срещат значим дял пълно отрицание - над три четвърти от интервюираните са на мнение, че конкурентите на Атанасов не са подходящи за кмет, то при кандидата на ВМРО този дял достига 40%. Това показва един широк потенциал и липса на значими негативни настроения срещу него. Подкрепата очевидно излиза отвъд рамките на тесния партиен вот.

Още тук прави силно впечатление, че Славчо Атанасов набира най-значим дял симпатии сред хората на средна възраст - от 30 до 60 години; високо образованите - 52% „най-добрата кандидатура" при хората с висше образование; представители на интелигенция и свободни професии, висши ръководни длъжности, частни предприемачи -т.е. - Атанасов е събира голям дял симпатии сред активните и високо образовани групи в града.


За листи за общински съветници пловдивчани ще гласуват по следния начин: 22% за ГЕРБ; 12.5% за БСП; 8.3% за ВМРО; 4.3% за СДС. 39.1% от участвалите в допитването няма да гласуват.

Така ВМРО вече е третата политическа сила в Пловдив, при това най-бързо набираща скорост. ВМРО печели все повече симпатизанти благодарение на яркия си кандидат Славчо Атанасов, който и носи допълнителна популярност.

При общинските листи се утвърждава една тенденция от предходни проучвания: ВМРО регистрира плавен ръст, достигайки в момента трета позиция с вот от около 8.3%.
ГЕРБ се стабилизира около 22%, БСП набира традиционния си резултат за града от 12.5%. Спадът при СДС продължава и партията в момента отстъпва третата позиция на ВМРО.
По отношение на вота за ВМРО прави впечатление:
Най-значим е сред най-младите - хората под 40 години, налице са обаче привърженици и сред хората над 60 години;
И тук, както при вота за кмет, ВМРО набира повече симпатии сред високообразованите - 10%; сред хората на ръководни длъжности;

ВМРО е лидер при интервюираните частни собственици, а дели лидерство с ГЕРБ при интелигенция и свободни професии;
ВМРО има най-добри позиции в райони Северен, Източен и Център, следва Тракия - 7%. Най-слаби според проучването са позициите в район Запад, където основната част от вота отива към ГЕРБ и в район Южен, където вота се дели между БСП и ГЕРБ.

Ако анализираме вота за листи по минал вот за кандидат кметове, прави впечатление, че ВМРО се конкурира за своите листи основно с другите десни партии. Въпреки, че 81% от гласувалите за Атанасов на предишните избори в момента ще гласуват за листата на ГЕРБ, в същото време успява да привлече към своите листи симпатизанти на Чомаков и особено Нина Радева /НДСВ симпатизанти/.

Друга важна посока за работа по време на кампанията е възрастова група под 30 години - тук потенциалът на ВМРО /а и на Атанасов/ е най-голям, но огромна част от тази възрастова група възнамерява да не участва на изборите.


Задачи на новия кмет, според анкетираните:

85.8% от пловдивчани смятат, че новият кмет трябва незабавно да се заеме с решаването на най-актуалните проблеми, а 80% - да се изгради цялостна стратегия за развитието на града. Сред най-спешните проблеми на новия кмет са да остане близо до гражданите, да не се откъсва от тях - 64.9% ; да направи работата на общината по-прозрачна и да извади на светло начина, по който се вземат важните решения.

Сред условията, на които трябва да отговаря кметът са посочени на първо място: да има авторитет сред хората и да се ползва с тяхното доверие - 61.5%; да стои близо до хората са поискали 48.2%; да е почтен 45.9% ; да има опит в местното самоуправление - 38.1% и вече да е направил нещо за общината искат 32.4%.

До каква степен Славчо Атанасов отговаря на посочените условия? -Отговорилите са дали превес на: " има авторитет, ползва се доверието на хората" - 38.9% .

26.5% са отговорили, че има опит в местното самоуправление; „вече е направил нещо за общината" - 26%. 25.8% от анкетираните са посочили, че стои близо до хората; 15.9 % заявяват че е почтен, а и преуспял в досегашната си работа - 14.6%.

За Захари Георгиев 22.2% са посочили, че има подкрепата на сериозни политически партии; има авторитет сред хората, ползва се с тяхното доверие - 9.7%; преуспял в досегашната си работа - 6.4% и вече е направил нещо за общината - 1.7%.

За Николай Караиванов отговорите са : „излиза от средите на бизнеса" - 7.7%; „по-скоро е политик, отколкото експерт"- 7.6%; има авторитет сред хората, ползва се с тяхното доверие - 2.2%; вече е направил нещо за общината - 0.7%.
В проучването са включени и още двама кандидати -Тодор Христев, за който 9.5% твърдят, че е по-скоро експерт отколкото политик и едва 1.9% че стои близо до хората и Спас Гърневски, за когото казват, че има опит в местното самоуправление - 17%; че има авторитет, ползва се доверието на хората - 4.1%; почтен е - 0.6%.


Какво искат пловдивчани?

На въпрос "Кои са нещата, които най-много ви дразнят", 86% от пловдивчани са посочили състоянието на улицата и инфраструктура; следвани от движението в града и пътният трафик - 78.1%.

Сигурността на гражданите и общественият ред е проблем за 61.6% , а състоянието на сгради, фасади и т.н. е проблем за 60.4%. В низходящ ред пловдивчани се дразнят от възможностите за паркиране; редовността на градския транспорт; училищното образование; състоянието и управлението на топлинната енергия; административните услуги, уличното осветление и т.н. Най-доволни, според изследването, са жителите на Пловдив от домашния и социален патронаж и състоянието на детските ясли и градини.

Преобладават анкетираните във възрастта 18-30 години - 30.7%; като 51.6% от отговорилите са жени. Сред анкетираните висшистите са 21.7%, а тези със средно образование - 51.7%.

Изследването е извършено в периода 26 септември - 1 октомври 2007 г. чрез 800 ефективни интервюта сред пълнолетното население на Пловдив.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).