ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
31 свлачища в Пловдивска област след последния сняг
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:53 / 13.03.2015Коментари (0)2494
©
Областният управител на област Пловдив Розалин Петков свика днешното разширено заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план при бедствия, наричан за краткост "Кризисен щаб" с цел извършване на превантивна оценка на обстановката. Повод за това са очакванията за повишаване на температурите и топенето на снеговете.

Метеорологичната обстановка в областта през последните дни доведе до натрупване на значителни количества снежна маса. Отрицателните температури задържаха големи количества от нея по планинските масиви и около транспортните артерии. 

Снежната покривка е до 150 см в различните райони на областта. Прогнозните температури за следващите дни са за положителни стойности от 4-8 градуса, което предполага интензивно топене и опасност от повишаване на нивата на реките и язовирите с всички произтичащи от това последици. 

В заседанието участваха, както постоянните членове на щаба - директорите на РД на ПБЗН, ОД на МВР, ОПУ, Напоителни системи, Басейнова дирекция - Пловдив, ВиК ЕООД, РЗИ, ОД на БАБХ, РИОСВ, РД по горите, ОблС на БЧК, ДАИ - Пловдив, EVN Електроразпределение, така и кметовете на общините Пловдив, Марица, Родопи, Раковски, Първомай, Съединение, Брезово и Садово. 

Обсъжданите теми най-общо включваха доклади и оценка на обстановката, необходимостта от допълнителни мероприятия и дейности за осигуряване на нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите на населението в областта. 

Областният управител запозна присъстващите с писмото на министъра на околната среда и водите, което е разпратено вече на всички и с което се дават предписания и насоки за предприемане на превантивни мерки /като контролирано изпускане, осигуряване на проходимост на речните корита и др./.

Директорът на Басейнова дирекция - Пловдив изнесе актуални данни за нивото и контролираното изпускане на язовирите яз. Тополчица, Цанков камък, Въча, Пясъчник и за състоянието на реките Марица, Стряма, Въча, Чепеларска, в близост до които са разположени най-големите населени места от областта и при евентуални наводнения би възникнала сложна обстановка.

Областният управител припомни, че по повод постъпило преди време от МОСВ искане за извършване на проверка за установяване на собствеността на 78 безстопанствени язовира в цялата страна, от които 61 на територията на област Пловдив, бе установено, че в пловдивска област НЯМА безстопанствени язовири.

На територията на област Пловдив се намират над 260 язовира, което е около 10% от съоръженията в страната. Язовирите "Въча" и "Кричим" са държавна собственост, с основно предназначение- производство на електроенергия. 

Стопанисват се от НЕК-ЕАД "Язовири и каскади" - язовирен район "Въча". Те са с най-високите бетонни стени изградени в страната - съответно 145м. и 105 м. 

Още 16 броя язовира са държавна собственост и се стопанисват от "Напоителни системи" ЕАД - клон Марица, а останалите язовири са собственост и се стопанисват от общините и от 8 броя сдружения за напояване.

При сигнал за опасност от наводнение, кметовете на общини следва да организират временно извеждане на застрашеното население и да управляват извеждането, настаняването в подходящи условия и осигуряването с хранителни продукти, вода и лекарства. 

Екипите на Единната спасителна система от ОД на МВР, РД" Пожарна безопасност и зашита на населението" и Центъра за спешна медицинска помощ трябва да бъдат в постоянна готовност за провеждане на спасителни операции.

Директорът на ОПУ докладва за работата по свлачищата и срутища на територията на областта.

Днес се очаква да приключи разчистването на свлачището по пътя за Кричим. На територията но община Родопи, от тази нощ има ново свлачище над Храбрино, което е откъснало 3 населени места - Лилково, Бойково и Дедево. Навсякъде се работи и в момента.

Регистрираните свлачища в област Пловдив към момента са 31 на брой, от които: в Асеновград - 2; в Куклен - 7; в Лъки - 12; в Родопи - 9; в Перущица - 1 брой.

Кметовете на общини подават непрекъсната информация за обстановката по места. От ОД на МВР увериха, че имат готовност да реагират веднага при настъпване на бедствена ситуация, както и за оказване на помощ. От EVN Електроразпределение докладваха че продължава работата по отстраняване на проблемите. Аварийни групи има навсякъде. Обстановката е нормална, с изключение на Добралък, Ситово и Лилково. 

В Дедево е включен агрегат, заради проблема с пътя, който пречи на аварийната група. 

Днес от община Садово е подадена писмена информация за потенциална опасност от скъсване на 2 диги пред Катуница и заливане на мостово съоръжение на територията на общината. В Община Съединение от снощи е имало преливане в Овчеполци, което е изконтролирано, водата е вкарана в 2 допълнителни канала, а другите канали се чистят непрекъснато.

Община Съединение е подсигурена с техника, но търси допълнително около 200 м. тръби - с Ф500 и Ф600. 
 
В края на заседанието областният управител още веднъж благодари на военните формирования за оказаната помощ и съдействие за преодоляване на бедствената ситуация в общините Куклен и Лъки в област Пловдив.

Днес от името и с подписа на Областния управител Розалин Петков са изпратени благодарствени писма на вниманието на бр.ген. Иван Лалов - командир на Военно формирование 28000 Авиобаза Граф Игнатиево, Бриг. Ген. Петьо Мирчев - командир на Военно формирование 32040 Авиобаза Крумово, Полк. Лъчезар Мишев - командир на Военно формирования 24490 Асеновград и бр.ген. Михаил Попов - командир на Военно формирование 39900 - Пловдив, Бригада Специални сили.



Още по темата: общо новини по темата: 293
17.01.2016 »
18.08.2015 »
29.04.2015 »
18.04.2015 »
17.04.2015 »
15.04.2015 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България в еврозоната
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: