14 000 нови дървета ще има Пловдив след най-мащабното залесяване

Автор: Мариана Панчева
Коментари (2)
12:25 / 14.01.2018
5335
С 14 000 нови дървета ще нарасне пловдивската зелена система след най-мащабното залесяване в новата история на града под тепетата. Пловдивчани пък ще се радват на чисто нов парк с условия за почивка, с еко пътеки и веломаршрути. 

Подробности за мегапроекта за читателите на Plovdiv24.bg разкри кметът на район "Западен" Димитър Колев. Той е човекът, който ще бъде натоварен с отговорността да следи за реализацията на програмата за залесяване на естествени крайречни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитена зона "Река Марица" и защитеназона "Марица Пловдив" в парк "Отдих и култура"- запад.

"Цялата площ на терена за залесяване е от 655 декара. Става дума за огромна територия между река "Марица" и река "Първенецка". Разделили сме го на 4 зони, по първата ще се работи още тази година", припомни Колев. Общите средства по проекта пък са в размер на 4 500 000 лева. 

Първи транш от 800 500 лева от бюджета на Община Пловдив по сметка на район "Западен" ще бъде отпуснат тази година. А пари ще отидат за много, много подготвителна работа. 

"Първите ни дейности са за изработване на ПУП, за изработване на проект, за почистване на терена", описа предстоящото районният кмет. 

Зоната ще бъде опасана с над 1-километрова ограда в едната си част, ще бъде изградена поливна система с обща дължина на тръбите над 3 км (без разклоненията). 

Ще бъдат засадени общо 5000 нови храсти и 14 000 нови дървета. "Специалисти ни препоръчаха местни видове като източен чинар, полски ясен, летен дъб, черна елша, мъждрян, черна и бяла топола", разказа Колев. Сред многото зеленина пловдивчани ще могат да отдъхват на 300 пейки, ще имат на свое разположение още вело маршрути и еко пътеки. 

"Основната ни цел е накрая да създадем един голям център за отдих и рекреация", коментира районният кмет.

Проектът е 5-годишен, първите средства по него трябва да бъде утвърдени с гласуване на големия бюджет на Община Пловдив в края на януари. 

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).