10 години от създаването си отбелязва КСУДС Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:55 / 29.09.2015
3080
Комплексът за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/ ще отбележи 10 години от създаването си днес от 14.30 до 17.00 ч. в хотел "Империал". На събитието ще бъде представен филмът за КСУДС "За да има детство". 

В програмата ще вземат участие талантливи деца от Пловдив - певци и музиканти от ДВГ "Омайниче", ансамбъл "Тракийска младост" при СОУ "Любен Каравелов" и Национално училище за музикално и танцово изкуство"Добрин Петков". 

Децата от ЦНСТ "Детска къща" и ЦНСТ "Майка Тереза" при КСУДС са подготвили изложбата "Моят свят, моите права". В знак на признателност и благодарност, КСУДС и Национален алианс за социална отговорност - партньор на събитието - ще връчат 10 отличия на партньори, които през годините са били част от реализирането на различни каузи на Комплекса и със своята дейност са допринесли за изпълване със смисъл и съдържание думите "За да има детство". 

На празника ще присъстват представители на държавни и общински институции, на неправителствени организации, на социални услуги, дарители и партньори на КСУДС.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства към Община Пловдив е създаден през 2005 г. по проект "Реформа за повишаване на благосъстоянието на децата в България", който поставя началото на една голяма промяна в модела на обществената грижа за децата и на реалната реформа в системата на закрила на детето. 

Първоначално разкрит с три социални услуги - Център за обществена подкрепа, Център за работа с деца на улицата и Звено "Майка и бебе", днес КСУДС обединява шест центъра за деца. 

През 2013 година е разкрит Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности, присъединява се Център за настаняване от семеен тип "Детска къща", Приют за безнадзорни деца /присъединен към Комплекса/ се преструктурира в Център за настаняване от семеен тип "Майка Тереза".

През тези 10 години над 4000 деца и техните семейства са получили услуги н КСУДС. Повече от 3000 от тях са подкрепени от Центъра за обществена подкрепа. Над 800 от тях са останали в рождените си семейства, благодарение на предоставените услуги по превенция на изоставянето. 

Над 70 кандидат-приемни семейства са били оценявани и обучени от екипа, а 40 деца, настанени в приемни семейства са били подкрепени. Децата, жертва на насилие, които са получили подкрепа в ЦОП са над 700, като 60 от тях, участвали в съдебни/досъдебни процедури са били разпитвани в откритата през 2012 г. "Синя стая".

В Центъра за работа с деца на улицата през годините 400 деца са получили подкрепа. През 2012 г. бе разкрита социално образователната услуга "Фризьорство", където до момента 7 младежи между 16 и 18 години са получили професионална квалификация. 

През изминалите години Звено "Майка и бебе" е бил временен дом на 104 деца и техните майки. В Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности над 300 деца и техните семейства са били подкрепени. 

За двете години, в които двата Центъра за настаняване от семеен "Майка Тереза" и "Детска къща" са част от комплекса, са преминали 64 деца - от тях 20 деца са продължили живота си в семейна среда - реинтегрирани в семействата си, осиновени и настанени н приемни семейства. До края на 2015 г. 3 деца от ЦНСТ "Детска къща"ще бъдат осиновени в САЩ.

Екипът на КСУДС продължава своето развитие и пише частица от историята на реформата в системата за закрила на децата на местно ниво, следвайки всички тенденции и национални приоритети. 

Отправили поглед в бъдещето, целите са насочени както към промяна на конкретната детска съдба, така и към промяна на нагласите на обществото към уязвимите групи деца и семейства. 

Защото "За да има детство" - това това заслужава всяко дете; "За да има детство" - това е генералната визия, това е крайната цел и това е мисия на екипа на Комплекса; "За да има детство" - това дава смисъла на многобройните усилия, предизвикателства и трудности всеки ден; "За да има детство" е нужна голяма любов и хора с големи сърца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).