Златото с нов исторически рекорд, петролът също поскъпна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:07 / 06.04.2011
1446
Петролът и златото поскъпнаха, отчитайки рекордни стойности. Черното злато се търгуваше за над 120 долара за барел, докато благородният метал поскъпна доста над психологическата си граница до над 1450 долара за тройунция.

Цената на златото отбеляза нов исторически рекорд. Благородният метал поскъпна до 1450.40 долара за тройунция - нещо което не се беше случвало през последните близо 31 години. Цената на среброто също отчете повишение до 39 долара за тройунция.

Ценните метали се смятат за сигурно вложение от страна на инвеститорите в моменти на геополитическо безпокойство. Като основни причини за поскъпването на златото в момента е ръста на цените на петрола и увеличаването на лихвените проценти в Китай, коментират анализатори.

Цената на петрола достигна нов своеобразен рекорд. Тя надхвърли 120 долара за барел като това се случва за първи път от близо 3 години. Причината за растящите цени на суровината са продължаващите конфликти в Близкия Изток и Северна Африка, които увеличават безпокойството за доставките. След като стана ясно, че добивът на петрол в Либия е почти спрян заради военния конфликт, страните от ОПЕК успокоиха, че разполагат с допълнителните капацитети за добив от около 2 милиона барела дневно, което означава, че ще могат да покрият световното търсене.

Според експертите има и други страни като Русия, които евентуално също може да покрият част от добива на петрол, но трябва да се има предвид, че реализирането на тези допълнителни количества изисква още ресурси и това също ще се отрази на увеличаването на цената. Тя зависи и от това до каква степен и колко време ще трябва да се компенсират количествата, които не се добиват от Либия. Предполага се, че ако няма други фактори като увеличаване на потреблението на Китай или драстичен скок на търсенето, поскъпването на петрола в такава значителна степен ще е временно явление.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
В Гърция бият тревога
Цената на петрола се вдига, какво ще стане с бензина
Днес е Денят на Европа
Вижте тези десетки хиляди нови автомобили, Европа се дави от кита...
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).