ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Заподозрян за клането в Париж се предаде, полицията готви щурм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 08.01.2015Коментари (2)2571
©
Най-младият от тримата издирвани заподозрени за убийството на журналисти на "Шарли ебдо" - 18-годишният Хамид Мурад, се предаде на полицията, съобщиха осведомени източници, предаде АФП.

Братята от алжирски произход - 34-годишният Саид Куаши и 32-годишният Шериф Куаши са другите двама заподозрени за атентата. Те са родени в Париж и имат френско гражданство. Двамата братя са засечени в едно от парижките предградия, в момента полицията подготвя щурм на сградата, в която се укриват, предаде БНТ.

Хамид, който се предаде на полицията, е братовчед на Шериф Куаши. Заподозрян е като съучастник, подпомагал стрелците. За неговото присъствие в колата полицията научава от очевидец. Той се предава в полицията в град Шарлвил-Мезиер, "след като видял, че името му се споменава в социалните мрежи", обясни източник, близък до следствието. 

Негови приятели по-рано се опитаха да му осигурят алиби, твърдейки, че са му съученици и че по време на атаката той е бил в часове в гимназията.

Полицията разпространи снимки на двамата заподозрени братя, които продължават да се издирват - Саид Куаши и Шериф Куаши. Според силите на реда двамата братя, които са познати на полицията, са опасни и вероятно са въоръжени. Срещу тях има издадени заповеди за арест.

Последният е известен на френските правоохранителни органи заради участието си в мрежа за вербуване на доброволци за джихад. Шериф Куаши е роден на 28 декември 1982 г. в Париж. Той е известен под името Абу Иден. 

Той е свързан с мрежата "Бют-Шомон" за вербуване на доброволци за джихад в редиците на иракското крило на "Ал-Кайда", навремето ръководено от Абу Мусаб ал-Заркауи. Шериф Куаши е арестуван точно преди да замине за Сирия и след това за Ирак. Той е съден през 2008 г. и получава 3 години затвор, от които 18 месеца условно.

Две години по-късно името му се цитира във връзка с планиране на бягство от затвора на ислямиста Смаин Али Белкасем, който през 2002 г. е осъден до живот за атентат на метростанция в Париж през октомври 1995г. /30 ранени/. Шериф Куаши е подозиран за близки връзки с друг известен френски радикален ислямист - Джамел Бегал, който излежава десетгодишна присъда за подготовка на атентати.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов опроверга излезли по-рано съобщения в пресата, че заподозрените са задържани. Агенти на френските специални служби РЕИД са установили местоположението на двама от заподозрените извършители.

Всички полицейски и жандармерийски сили са мобилизирани и в района на Реймс се проведе безпрецедентна акция за издирването на заподозрените за нападението срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо".

"Става дума за истинско надбягване с времето, тъй като имаме работа с убийци, които няма какво да губят и които могат да извършат ново нападение, за да умрат като мъченици", каза един от участниците в полицейската акция, цитиран от в. "Фигаро".

Целта на нощната операция на френската полиция в град Реймс не е била щурм, а обиск с цел събиране на ДНК проби от предполагаемите престъпници, съобщи по-късно информационният канал И-теле, позовавайки се на информация от полицейски източници.

Районът, където се намира претърсената сграда, е под полицейско наблюдение. Присъстващи на място журналисти потвърдиха, че по време на операцията не е произведен нито един изстрел.

При нападението на парижката редакция на сатиричното седмично издание "Шарли ебдо" вчера преди обяд бяха убити 12 души. С клането на журналисти по време на редакционно заседание на изданието и убийството на двама полицаи Франция преживя най-кървавата атака, извършвана от повече от 40 години.

Към 11.20 часа местно време двама мъже, облечени в черно, с качулки и с калашници в ръце, влизат в сградата на улица "Никола Апер" №6, където се намират архивите на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", крещейки "Тук ли е Шарли Ебдо?".

Осъзнавайки, че са сгрешили адреса, те продължават към номер 10, където е редакцията. С влизането си те откриват огън по рецепциониста и се отправят на втория етаж, където е редакцията.

Двамата започват хладнокръвно безразборна стрелба срещу събралите се на заседание журналисти и полицаят, който охранява директора Шарб. Полицаят няма време да реагира. 

"Шарб" е с охрана след публикуването на карикатурите на пророка Мохамед през 2011 заради многобройните смъртни заплахи срещу него. Четирима от най-изтъкнатите и добри карикатуристи на Франция намират смъртта си покосени от екстремистите - Шарбу Кабю, Тиню и Волински. 

Там загиват и икономистът Бернар Мари, който е и хроникьор в радио Франс-Интер. Само един човек успява да избегне кървавата баня, скривайки се под маса. Той свидетелства как мъжете викат на арабски "Аллах е велик" и "Отмъстихме си за пророка".

Двамата извършители се изправят при опита си да избягат срещу пристигналите на място полицаи от изпратения патрул. Започва престрелка. Нападателите успяват да избягат с черен ситроен С3, но са блокирани от полицейската кола. 

Те отново стрелят по предното стъкло, но без да уцелят полицаите вътре. Друг полицай на булеварда няма този късмет и е улучен. Двамата мъже тогава излизат от колата си, доближават се до ранения полицай и хладнокръвно го застрелват в главата. По време на нападението и бягството си те избиват 12 души и раняват още 8.



Още по темата: общо новини по темата: 46
17.05.2015 »
24.01.2015 »
18.01.2015 »
18.01.2015 »
18.01.2015 »
16.01.2015 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.01.2015 г.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 08.01.2015 г.
+3
 
 
Браво! Светкавична реакция на полицията във Франция,с изгледи за добър краен резултат. Нещо,което на нашата полиция не само липсва ами дори би било нетипично за нея ... за съжаление.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: