Започва Нобеловата седмица, ще получи ли Грета Тунберг наградата за мир?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:21 / 07.10.2019
2304
С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица, съобщи сайтът nobelprize.org. Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 8 октомври, за химия - на 9 октомври. На 10 октомври ще бъдат присъдени две Нобелови награди за литература - за 2018 г., когато нямаше лауреат заради намаления поради скандали състав на Шведската академия, и за 2019 г.

В петък - 11 октомври, в Осло ще бъде обявена Нобеловата награда за мир. Фаворит за това отличе е шведската сензация - тийнейджърката Грета Тунберг. На 14 октомври пък в Стокхолм ще бъде обявена Нобеловата награда за икономика.

По желание на Алфред Нобел (1833 -1896) учредените от него награди са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Тази година паричната равностойност на Нобеловата награда е 9 милиона шведски крони (832 459 евро).

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).