Все повече фирми в Германия въвеждат 4-дневна работна седмица

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
11:32 / 02.07.2023
1986
Все повече фирми в Германия въвеждат модела на 4-дневната работна седмица. С това дебатът по тази тема набира все по-голяма популярност. Синдикатите са "за“ този модел, но много работодатели остават "против".

През последните години темата за баланс между професионалния и личния живот стана особено значима, а с нея призивите за 4-дневна работна седмица, изказани на по-висок глас. Някои от фирмите вече имат 1 година опит и отчитат ползите.

"Разбрах, че моделът с 4-дневната работна седмица вече е частично тестван в други страни, например, успешно в Исландия. И така в края на 2021 г. по време на коледните празници помислих дали този модел не е вариант и за нас. И взех решението спонтанно", коментира Надя Амирех, собственик на ПР агенцията Wake up Communications.

Изминали са 14 месеца, откакто тя е въвела 4-дневната работна седмица за своите служители. "При нас всички работят от понеделник до четвъртък по 8 часа, както и преди. Преди петъка за нас беше полуработен ден. Така сме работили през годините, защото опитът ни показва, че в петък следобед обикновено клиентите ни нямат голяма нужда от нас. А сега всички работят четири дни, половината почиват напълно в петък, а останалите работят половин ден, както преди. Следващата седмица екипите се сменят", обясни Амирех.

Въпреки въведения нов модел, служителите на Надя продължават да взимат пълната си заплата, а и дните им за ваканция не са с променили. Равносметката е: "Опитът показва положителна тенденция. Целият процес с 4-дневната седмица е наблюдаван от психолог", разказа още Амирех. Според нея няма как този модел да бъде въведен във всички сфери, но навсякъде би могло да се помисли върху работните процеси.

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
Забраниха знамето на ЕС на "Евровизия 2024": ЕК иска обяснения за...
ЕК за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да се спазват,...
Четиридневната работна седмица започва лека-полека да става реалн...
Гореща вълна от Африка връхлита Балканите: 39 градуса в Гърция!
Почина актьор от велик филм
Уникални кадри от природен феномен, наблюдаван и в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).