Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са безопасни за бременни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:15 / 26.03.2021
2478
Ваксините на "Пфайзер“/"Бионтех“ и "Модерна“ са безопасни и ефективни при бременни и кърмещи жени, сочи ново проучване, което дава отговор на въпроса дали жени в тези състояния могат да се ваксинират свободно.

Заключението е направено след изследване на група от 131 жени в репродуктивна възраст, който били имунизирани с препаратите на двете компании. От тях 84 са били бременни, 31 са активно кърмещи и 16 небременни. Учените открили, че нивата на антитела и в трите групи са почти идентични.

"Това е изключително важна информация за нашите пациенти“, заяви д-р Андреа Едлоу, съавтор на проучването, което беше публикувано в Американския журнал по акушерство и гинекология.

Едно от най-големите притеснения на повечето жени е как имунизацията ще повлияе на тях и плода им. Проучването е открило, че няма съществена разлика между страничните ефекти, когато са сравнени бременни и небременни жени.

Резултатите от проучването са сравнени с показателите за антитела на бременни и кърмещи жени след преболедуване от COVID-19. Медиците открили, че нивата са значително по-високи при ваксинираната група. Нещо повече – жените, ваксинирани с "Модерна“ имали по-силен отговор в антитела отколкото тези с "Пфайзер“.

Антителата след ваксинация били открити във всички проби от кръв в пъпна връв, както и в пробите от кърмата. Това означава, че бременните и кърмещи жени предават антитела за COVID-19 на ембрионите и новородените си.

Учените посочват, че въпросните антитела са от неутрализиращ вид. Това означава, че новородените ще имат защита срещу разболяване от COVID-19. Въпреки това посочват, че са нужни допълнителни изследвания за да се определи точно колко силен е този придобит имунитет.

Бъдещите проучвания трябва да установят също кога е най-благоприятният прозорец за ваксиниране по време на бременност, както и дали препаратите на "АстраЗенека“ и "Янсен“ предизвикват същия имунен отговор в тази група жени.

Международни наблюдатели посочват, че въпреки обнадеждаващите резултати проучването има своите ограничения – то е проведено с малка група доброволци. От друга страна то е първо по рода си, тъй като бременните и кърмещите жени традиционно не влизат в клинични изпитвания на ваксини и медикаменти.

Бременните жени и майките на новородени са едни от най-уязвимите за тежко протичане на COVID-19.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция
ЕС заплашва да спре приложението Tik Тok


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).