В Рим бе открит паметник на Капитан Петко войвода

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:06 / 02.12.2004
7070
Днес министърът на външните работи Соломон Паси откри бюст-паметник на Капитан Петко войвода, който бе поставен редом с този на Джузепе Гарибалди на хълма Джаниколо в Рим. С това бе тържествено отбелязана в чужбина 160-годишнината от рождението на войводата. Преди две години министър Паси предлага идеята по време на делова среща с председателя на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев. Съюзът се заема с нейното осъществяване, защото войводата е българин от Беломорска Тракия, посветил живота си на освобождаването и на присъединяването на тракийските земи към вековното отечество България. Той е основал преди 108 г. и тракийската организация. В началото на 1866 г. Петко войвода посещава Италия, за да се срещне с Джузепе Гарибалди и отсяда в неговия дом. Така се ражда прочутата гарибалдийска дружина, съставена от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание.
Мраморният бюст е дело на проф. Валентин Старчев. Преди три седмици творбата пристигна в Рим, където и бе отредено място в гарибалдийския мемориал, благодарение на съвместните усилия на българската дипломация и на римската община. Специално за тържеството с чартърен самолет от София днес пристигна група от политици, общественици, интелектуалци, бизнесмени и журналисти. Сред тях са членове на централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, водени от неговия председател Костадин Карамитрев, депутатите Юлияна Дончева и Тодор Бояджиев, кметът на Варна Кирил Йорданов, заместник-председателката на Тракийския женски съюз Дочка Банева. С тях е и съветникът по печата в посолството на Гърция в София Влахакис Николаос, в чието родно село на остров Крит Капитан Петко войвода е водил героична битка. На откриването на паметника присъстваха и около 500 представители на тракийските дружества от цяла България, както и българският посланик в Италия Никола Калудов. Тържеството бе открито от заместник-кмета на Рим, отговарящ за културата Джани Борня. Слова произнесоха Соломон Паси, кметът на район Исторически център-Рим Джузепе Лобефаро и Костадин Карамитрев. След откриването на бюста-паметник пратениците на Варна положиха пред него пръст от гроба на войводата. Венци и цветя от името на участниците в тържеството бяха положени пред паметника на Гарибалди и пред паметната плоча, пред която е издълбан надпис: "От признателна Италия в памет на българските гарибалдийци, които със саможертва и героизъм се сражаваха за свободата, обединението и независимостта на Италия". Информацията е на БТА.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция
ЕС заплашва да спре приложението Tik Тok


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).