Украинската криза принуди НАТО да преразгледа отбранителните си планове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:53 / 09.04.2014
2387
"Ако Русия се намеси допълнително в Украйна, това би било историческа грешка, би имало тежки последици за нашите отношения с Русия и би изолирало още повече Русия в международен план", заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Според него в момента не се обсъждат военни варианти, но при определено развитие на ситуацията Москва ще понесе тежки санкции.

"Всеки следващ ход в посока Източна Украйна би представлявал сериозна ескалация", каза Расмусен и добави, че Русия трябва да изтегли "десетките хиляди войници", струпани по украинските граници.

"Незаконната агресия на Русия срещу Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на Европа за едно поколение", каза Расмусен във връзка с установяването на контрол върху Крим през февруари от руски войски.

Генералният секретар повтори, че украинската криза принуждава НАТО да преразгледа отбранителните си планове, което включва по-добра оперативна съвместимост между войските на 28-те натовски страни и укрепването на капацитета им в области като разузнаването, противоракетната отбрана и въздушния транспорт и контрол.

Расмусен призова страните членки на НАТО, особено европейците, да увеличат бюджетите си за отбрана при положение, че "други страни като Русия увеличават до 30 процента" военния си бюджет.

"Позицията ни е ясна: руските действия в Украйна са незаконни, нелегитимни и поискахме от руснаците да се изтеглят", заяви Расмусен след среща с френския президент Франсоа Оланд.

"Не обсъждаме военни варианти, но ако Русия се намеси още повече в Украйна, смятам, че ще бъдат наложени икономически санкции" срещу Москва, посочи той.

Френският президент Франсоа Оланд заяви на срещата с Расмусен, че трябва да се избягват всякакви действия, които биха могли да изострят напрежението в Украйна, се казва в изявление на Елисейския дворец. На срещата Оланд също така е напомнил за ангажираността на Франция със задълженията на колективната отбрана в рамките на НАТО и пълната й солидарност със съюзниците си.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).