Учени разкриха как COVID-19 прониква в мозъка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
14:58 / 01.12.2020
4300
Германски учени установиха, че вирусът SARS-CoV-2 прониква в мозъка чрез нервните клетки в обонятелна част на носната лигавица. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Nature Neuroscience".

Вече стана ясно, че COVID-19 не е просто респираторно заболяване. Освен че атакува белите дробове, влияе и на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и на централната нервна система. Всеки трети пациент с COVID-19 споделя и за неврологични симптоми като загуба или промяна на обонянието и вкуса, главоболие, умора, световъртеж и гадене. При някои пациенти коронавирусната инфекция е придружена от инсулт или други сериозни заболявания, причинени от проникването на вируса в мозъка.

Германски учени от берлинската клиника "Шарите" решили да изследват начина, по който коронавирусът стига до мозъка и как реагира имунната система.

Те открили доказателства за наличието на вируса в невроанатомичните структури, свързващи очите, устата и носа с мозъчния ствол и с помощта на електронен микроскоп открили снимка на вируса, проникващ в обонятелната част на носната лигавица. Именно там учените открили максимално вирусно натоварване както вътре в нервните клетки, така и в израстъците на разположените наблизо епителни клетки.

Тези данни потвърдили хипотезата, че SARS-CoV-2 използва обонятелната част на носната лигавица като вход към мозъка, се казва в съобщението.

Попадайки в лигавицата, вирусът използва анатомични връзки като, например, обонятелния нерв. Данните сочат, че вирусът се придвижва от една към друга нервна клетка, за да достигне до мозъка.

Напълно възможно е вирусът да се пренася и през кръвоносните съдове, тъй като следи от него са открити по стените на кръвоносните съдове на главния мозък, предполагат учените.

Те подчертават, че SARS-CoV-2 не е единственият вирус, който може да попадне по този начин в мозъка. Подобен път на придвижване използват вирусите на херпеса и на беса.

Наличието на SARS-CoV-2 в нервните клетки на обонятелната част на носната лигавица обяснява неврологичните проблеми при пациенти с COVID-19 като загубата на обоняние или вкус. SARS-CoV-2 е открит и в области на мозъка, които контролират жизненоважни функции като дишането. Затова не трябва да се изключва вероятността при пациенти с тежка форма на COVID-19 наличието на вируса в тези области на мозъка да задълбочат проблемите с дишането или със сърдечно-съдовата дейност.

Виж коментарите (6)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).