Турция може да повиши цените на горивата с 10% заради падането на лирата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:12 / 24.11.2021
935
В нощта на 24 срещу 25 ноември в Турция може да бъде въведено увеличение на цените на бензина и дизела с 10% заради поевтиняването на лирата, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници.

В резултат на отслабването на националната валута, цената за литър бензин ще бъде 9,66 лири (0,74 долара), а за литър дизел - 9,77 лири (0,75 долара).

Данните от търговията показват, че в сряда курсът на турската национална валута спрямо щатския долар започна със спад за трети пореден ден. Търговията във вторник започна от 11,38 лири за долар, а в сряда сутринта турската национална валута падна до 13,15 лири за долар.

От началото на годината турската валута девалвира със 70%, което се превърна в един от най-големите спадове в стойността на националната валута на югоизточната ни съседка през последните години. През януари доларът се заменяше за около 7,3 лири.

Миналата седмица Централната банка на Турция намали една от ключовите си лихви като мярка за стабилизиране на лирата и инфлацията. Става дума за лихвения процент при седмични репо аукциони (краткосрочни заеми, обезпечени с ценни книжа), който бе намален от 16% на 15%. Президентът Реджеп Тайип Ердоган активно се застъпва за намаляване на лихвите, описвайки ги като "нещастие за хората“. Централната банка от своя страна традиционно убеждава властите, че намаляването на лихвите ще се отрази негативно на финансовите резултати и не е решение.

На фона на падането на лирата опозицията повдигна въпроса за необходимостта от предсрочни президентски и парламентарни избори, смятайки, че настоящото ръководство на страната не може да се справи с икономическите проблеми. Ердоган обаче изключи възможността за провеждане на предсрочни избори, заявявайки, че те ще се проведат по план през 2023 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).