ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Толкова ли сме изостанали? На северозапад от България е различно
Автор: Цвети Тончева 19:25 / 31.10.2022Коментари (3)9050
©
Как пътуват хората по света и кога най-сетне Пловдив ще се изравни по стандарт с европейските градове? Този въпрос си задава всеки, който е прескочил до чужбина и после се е завърнал тук. Пловдив е прекрасен град, богат на история, богат на талантливи и кадърни хора, но животът в него едва-едва заприличва на живота на хората в истинската Европа.

Транспортът, например, все още е под всяка критика. Размятат се билетчета, левчета. Мотаят се сърдити и скандалджийски настроени кондуктори, шофьорите надуват радиото с чалга, пушат най-невъзмутимо, или пък говорят по телефона и често набиват спирачки. Автобусите тесни, мръсни, неотоплени, или прегорещи. Пропускат се курсове от разписанието, или закъсненията са твърде често факт. Всичко това е истина и не може да се отрече от никого.

А ето как е уреден транспортът в едно малко норвежко градче - тридесетхилядния Хамар, например. Видя го репортер на Plovdiv24.bg.

Да се качиш в автобуса там е истинско удоволствие!

На първо място отбелязвам, че целият градски транспорт е с електробуси. Разписанията са през 10 минути, закъсненията са някаква рядкост, и то до 2-3 минути. 30-минутно закъснение вече може да бъде обезщетено за гражданина, ако подаде жалба.

Всичко е електронно. Не се размятат билетчета и контрольори. Има телефонно приложение, което се изтегля и през него си поръчваш билетите за пътуване. Те важат до 1 час. Независимо колко пъти ще се качиш в автобуса и колко направления ще ползваш. Веднъж закупил билет, той важи до 1 час. Стои си активен. Влизаш в автобуса и насочваш QR кода към специално инсталирано устройство, което стои до шофьора. Той ти се усмихва и изчаква. докато всички пътници се чекират. И да, билетът струва 5 лева, но за това пък обслужването е перфектно.

Заслужава си! Можеш да си закупиш и билет през терминално устройство за картови разплащания, което се намира също при шофьора, до четеца на кодове. В редки случаи може да подадеш на шофьора и монети. Това обикновено се случва на деца, случайно решили да ползват автобус. Възрастните хора знаят да боравят с приложенията, знаят и как да се таксуват с банкови карти. Там всичко се извършва с карта. Пари в брой не се използват.

След като всички пътници са чинно таксувани, шофьорът потегля. Спокойно, без излишно напрежение и кара тихичко, без да обезпокоява никого. На специални табла на две места в автобуса се изписват спирките и след колко минути ще пристигнеш до всяка следваща спирка. Пътниците не бързат да стават, докато още автобусът се движи.

В момента, в който автобусът спре и на таблото се изпише тяхната спирка, се придвижват до вратите и слизат. Шофьорът изчаква отново спокойно. Всички се поздравяват на влизане и казват довиждане на слизане. Е, срещат се и сърдити хора, на които не им се говори, но това е много рядко.

В автобусите има места за зареждане на телефона, има колани и е чисто, много чисто.

Така е и във влаковете. Билетите също се купуват през приложения. Кондуктор минава и те таксува през телефона. Можеш и да си го разпечатиш и на хартия, ако не ползваш телефон, например. Можеш и да си го закупиш на гарата. Но това е наистина голяма рядкост. Изобщо, имаш всички възможни опции и избираш най-удобната за теб.

За точността на разписанията, за любезните обноски на обслужващия персонал и за чистотата, въобще няма да говорим. Те се подразбират.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И тези вървят към гибел като МУЧАЩИТЕ..... ХАХАХА.. Муууиии... ХАХАХА.... Обраха им парите, дадоха им телефони, струващи 1 месечна заплата, още една заплата за такси и те мислят, че са ГОУЕМИ.... ХАХАХА... ХАХАХА... ЩОМ НЯМАШ 5 КИНТА В ДЖОБА, ДА СИ КУПИШ НЕЩО, ОСВОБОДЕН И СВОБОДЕН ДА РАЗПОЛАГАШ С НЕЩО, КОЕТО СИ СИ ИЗРАБОТИЛ, НЕ МИ ГО ХВАЛИ.... ИЛИ БАТЕРИЯТА ЩЕ ТИ ПАДНЕ, ИЛИ СИСТЕМАТА ЩЕ БЪГНЕ, ИЛИ НЕТА ЩЕ СЕ СРИНЕ... И ДАЖЕ КЕНЕФА НЯМА. ДА МОЖЕ ДА ПЛАТИШ И ЩЕ СЕ НАААААКАШ
0
 
 
цвети,там гласуват ли за отрепки като киро лъжеца и кокорчо педала?Какви данъци плащат?Как и върху какво се осигуряват?Имат ли си паметник на руски цървулан *альошка*?Имам отговор на тези въпроси като *потърпев* от едно такова место,но ти и другите в сайтчето няма да ги разберете.
0
 
 
ако и тук стане така ще се окаже че транспорта е на печалба и ще спре далаверата със субсидиите,а това никой не го иска-най-малко управниците и те чакат ресто от субсидиите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: