Светът се готви за война

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:11 / 29.08.2013
6323
Макар че всички засегнати страни в сирийския конфликт се надяват на мир, те се готвят за война. В Сирия започнаха евакуации на правителствени служители от сгради, които може да се превърнат в потенциални мишени за въздушни атаки. Режимът заплаши потенциалните агресори с ответен удар. Съседните на Сирия държави - Турция, Израел и Ирак - приведоха в повишена бойна готовност войските си, готвейки се за най-лошия сценарий.

Въпрос на дни е Западът да нанесе ограничени военни удари в Сирия срещу обектите с химическо оръжие на режима. Съединените щати са готови да действат и без мандат от Съвета за сигурност на ООН, заяви американски дипломат. Смята се обаче, че първо ще бъдат изтеглени инспекторите на ООН от арабската държава - вероятно до края на седмицата - и тогава ще се пристъпи към удар.

Съветът на НАТО и британският парламент заседават с единствена точка: евентуален отговор на химическата атака от 21 август в предградия на Дамаск, за които западните държави обвиняват правителствената армия.

Сирийското правителство започна евакуацията на хора от правителствените сгради и стратегическите пунктове, които могат да са обекти на атаката на Запада, макар че официално информацията за нападение в близките дни не е потвърдена.

На свой ред жителите в столицата Дамаск се запасяват с храни и вещи от първа необходимост. Други, чиито домове са разположени в близост до сгради, потенциални цели на удара на Запада, ги напуснаха.

На заседание на Народния съвет на Сирия премиерът Уаел ал Халки заплаши нашествениците с изненадващи ответни удари в случай на атака. Сирийската армия ще изуми света така, както го направи по време на арабско-израелската война от 1973 г., подчерта Ал Халки.

По думите му Сирия ще стане "гроб за нашествениците" в случай на нахлуване.

Подразделенията на турската противовъздушна отбрана, разположени в близост до границата със Сирия, са приведени в състояние на повишена бойна готовност, а зенитно-ракетните комплекси и радари са насочени към Сирия.

По границите си със Сирия Турция разполага с няколко зенитно-ракетни комплекси "Хоук", предназначени за унищожаване на самолети и ракети, както и с установки с ракети "Стингър". Министърът на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че турските въоръжени сили ще направят всичко необходимо за обезпечаване на сигурността на своята територия.

По информация на агенция "Ихляс" мярката е предприета зарази евентуалните заплахи, които могат да дойдат от сирийска страна във връзка с обсъждания от Запада военен удар по Сирия. Съобщава се, че радарните установки работят в постоянен режим.

Иран предупреди за сирийска ракетна атака по Тел Авив, ако в Сирия бъде използвана сила. Върховният лидер на Иран Али Хаменей разпореди от Сирия да бъдат изтеглени всички 12 хил. ирански военни заради опасения, че летищата в Сирия може да бъдат затворени.

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви, че няма да стои безучастна при евентуален удар срещу Башар Асад и ще засили присъствието на свои бойци в арабската държава.

Израелската армия повиши бойната си готовност в близост до северната си граница, а министърът на отбраната Моше Ялон предупреди, че армията е готова да защити народа на Израел и да отговори със сила на всякакви заплахи. Ирак също е привел в повишена бойна готовност своите войски заради напрежението около съседката си Сирия.


Виж коментарите (3)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).