Стъпихме с единия крак в Шенген

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:01 / 05.04.2011
1270
България стъпи с единия крак в Шенген. Това стана след като работната група към Съвета на ЕС, оценяваща напредъка на страната ни и на Румъния за присъединяване към пространството, констатира категорично в доклада си, че отговаряме на изискванията за опазване на сухопътната граница.

Документът бе изготвен от мисионери, която бяха у нас от 21 до 24 март, за да проверят изпълнени ли са препоръките, отправени през декември миналата година след инспекцията на българо-турската граница.

Изводът в доклада е още едно доказателство, че България много сериозно се е отнесла към препоръките, отправени от мисията през декември и е свършила необходимата работа за покриване на шенгенските критерии, коментира постоянният ни представител към европейските институции Бойко Коцев.

След представянето на доклада шенгенските страни са поздравили България за постигнатия напредък и сериозното отношение към отправените допълнителни изисквания в края на 2010-а. Техни представители в групата са изтъкнали също така, че това се дължи до голяма степен на
наличието на политическа воля и своевременното осигуряване от българското правителството на необходимите финансови ресурси.

Според процедурните правила страните в работната група по Шенген могат да внесат уточняващи въпроси към доклада до 11 април. Ако това се случи, страната ни трябва да отговори на тях в рамките на 8 дни. Самият доклад може да бъде одобрен от Съвета на европейските вътрешни министри още този месец или в началото на май.

Същевременно като е посочила, че към страната ни
няма допълнителни изисквания и условия,
работната група е отбелязала още, че предвид сложната обстановка на югоизточната граница на ЕС трябва много внимателно да се следи динамиката на миграционните потоци. Според експертите трябва да се изготвят плановете за реакция при кризи и да продължи тясното сътрудничеството с европейската служба ФРОНТЕКС.

След тези констатации не е изключено България да получи зелена светлина за членство в единното пространство в рамките на приключващото в края на юни унгарското председателство на ЕС или най-късно през септември, когато начело на съюза ще бъде Полша, коментира информиран европейски източник. Както е известно, Будапеща определи многократно като свой приоритет приемането на страната ни в Шенген.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).