Следствието проверява най-малко пет версии за убийството на Борис Немцов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:18 / 28.02.2015
2263
Руското следствие проверява най-малко пет възможни версии за убийството на опозиционера Борис Немцов, съобщи на сайта си Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната; търговска дейност; лична неприязън; събитията в Украйна; и дори ислямско-екстремистка следа.

Що се отнася до мотивите на престъплението, "фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели", казват от следствието.

Щателно се отработва версията, свързана с евентуална ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж", се казва в съобщението на Следствения комитет.

По въпроса с украинските събития комитетът отбелязва, че "не е тайна, че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти".

"Не са изключени, разбира се, и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и с някаква лична неприязън към него, както и други битови версии. Всички те ще бъдат щателно проверени", се подчертава в съобщението.
Следователите разпитват свидетели и очевидци на произшествието.

"Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания", съобщават следователите.

Експерти работят и над "детайлизация на телефонните връзки непосредствено до и в момента на престъплението, свързани с мястото на извършването му. Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов".
Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров".
При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9-милиметров калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието "няма никакви съмнения", че престъплението е било щателно планирано и изборът на място за убийството не е случайно. "По данни на следствието Немцов се е насочвал със своята спътница към квартирата си, намираща се недалече от местопроизшествието. Очевидно е, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут", съобщава Следственият комитет.

Добавя се, че в разследването са включени най-добрите сили на комитета и на руското вътрешно министерство.

Днес председателят на комитета Александър Бастрикин, който е взел наказателното дело под личен контрол, и вътрешният министър Владимир Колоколцев са провели заседание на щаба, на което са изслушали първите резултати от разследването и са поставили задачи пред следствено-оперативната група.

Източник: БТА


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
03.03.2015 Русия се прости с Борис Немцов
03.03.2015 Русия се прощава с Борис Немцов, не пускат чужди политици на погребението
02.03.2015 Лавров: Подлото убийство на Борис Немцов ще бъде разследвано строго
02.03.2015 Коритаров: Немцов беше живото изобличение на зараждащия се руски нацизъм
01.03.2015 Приятелката на Борис Немцов, която бе свидетел на убийството му, изчезна
01.03.2015 Установиха външността на килъра на Немцов
Още новини от Международни новини:
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Петролните джобове на шейха се препълнени - прави летище, каквото...
Приятелката на известен писател съобщи за смъртта му
Силно земетресение разлюля Балканския полуостров
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).