САЩ с тежък удар по икономиката на Русия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:31 / 17.07.2014
2418
Президентът на САЩ Барак Обама наложи нов кръг от санкции на Русия, но този път санкциите включват сектори от икономиката, което се описва от официални представители като най-тежките наказателни мерки към момента на Вашингтон във връзка с интервенцията на Москва в Украйна, пише "Ню Йорк Таймс".

Ударени са финансовият и енергиен сектор, също така отбранителната индустрия.

Новите действия ограничават достъпа на американски капитал до руския петролен гигант "Роснефт" и "Газпромбанк".

Обявеното от Обама решение е по-твърда крачка срещу Русия за разлика от действията на европейските партньори. На срещата на Европейския съвет в Брюксел тази нощ лидерите на ЕС отказаха да подкрепят американските мерки и вместо това приеха план за блокиране на нови заеми за развитие за Русия и заплашиха да разширят списъка със санкционираните длъжностни лица.

Обама заяви на брифинг в Белия дом, че "руското лидерство ще види още веднъж, че действията му в Украйна ще имат последствия, включително ще отслабят руската икономика и ще увеличат дипломатическата изолация".

Русия бързо осъди ходовете и обеща да отвърне: "Ние осъждаме тези политики и бюрократи, които стоят зад тези действия", каза заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков за Интерфакс. Той добави, че Москва ще отговори с контрамерки, които ще бъдат "доста болезнени и сериозни".

Ударените от САЩ руски компании са едни от най-важните за руската икономика.

"Роснефт", собственост на държавата и се управлява от съветник на президента Путин, е най-големият петролен производител в страната.

"Газпромбанк" е финансовото рамо на "Газпром", която също се управлява от съюзник на Путин.

САЩ също удариха финансовата институция VEB; руската енергийна компания OAO "Новатек", компанията за производство на оръжия ОАО «Концерн ПВО «Алмаз - Антей»; Открытое акционерное общество «Научно-производственное объединение "Базальт"» (ОАО «НПО "Базальт"»); ОАО «Концерн "Созвездие"»; НПО Машиностроения; ОАО "Концерн «Калашников»; ОАО «Констру́кторское бюро́ приборострое́ния»; Уралвагонзавод и други.

Вашингтон наложи санкции и на официални длъжностни лица от Крим и Русия.


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).