Руската църква в София затваря врати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:10 / 22.09.2023
1907
Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха от Външното министерство на Русия във връзка с експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители. Публикуваме текста без редакторска намеса: 

Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова във връзка с експулсирането от България на свещеници на Руската православна църква. На 21 септември свещениците от руската църква - подворието в София са били привикани в българската имиграционна служба, откъдето са получили заповед в рамките на 24 часа да напуснат територията на тази балканска държава, като лица уж представляващи заплаха за националната й сигурност. Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгений и служител на храма.



Този крещящ недружелюбен акт на българските власти не подлежи на никакво логично обяснение. Хората, посветили живота си на служение на Бога в името на единството на руския и българския народ на основата на обща религия и християнски ценности, подобно на престъпници, в специални коли с решетки на прозорците, бяха върнати обратно в храма от българската имиграционна служба, за да си приберат нещата, и ще бъдат изгонени още днес като нарушители на закона. Те просто ще бъдат отведени до границата със Сърбия, където ще бъдат изоставени на произвола на съдбата.

Особено богохулство е, че тази стъпка е направена на празника Рождество на Пресвета Богородица - свещен и чист ден за енориашите на Руската православна църква. Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж показва, че сегашното ръководство на България окончателно е поело по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между държавите, но и на културните и хуманитарни връзки между нашите народи. Сега целта е да се скъсат отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки между руския и българския народ.

Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен.

Още веднъж подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранните връзки между Русия и България е изцяло на българската страна.

Виж коментарите (5)

Още по темата (196):
07.05.2024 Експерт по сигурността предупреди за прониквания на руски агенти
02.03.2024 Грозев: Още българи ще бъдат арестувани заради шпионаж в полза на Русия
27.02.2024 Задържаха български бизнесмен заради съмнения, че е руски шпионин
26.02.2024 ДАНС блокира достъпа на двама руски шпиони до България
14.02.2024 Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения
08.02.2024 Съдът пусна антимафиотa, обвинен в шпионаж за Русия 
Още новини от Международни новини:
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Почина бизнесменът, смятан за "инвестиционната легенда" на всички...
Най-странното правило, което всички жени в кралското семейство тр...
Аномалии в Гърция
Нови забрани за алкохол и по-големи санкции в известен курорт
Земетресение близо до България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).