Румъния, България и Хърватия са най-корумпираните страни в ЕС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
15:46 / 22.03.2016
3501
Корумпираните европейски държави струват на ЕС над 1000 милиарда евро на година, сочи проучване, цитирано от Independent. Според изданието тази година приблизителната годишна загуба е над 8 пъти по-голяма от предишните калкулации.

Румъния, България и Хърватия са най-корумпираните страни в ЕС, според проучването на Европейския парламент, което разкрива, че корупцията из целия Съюз се оценява на повече от 1000 милиарда евро на година. Огромната сума, която се оценява на 6,3 процента от брутния вътрешен продукт на всички 28-страни членки, което предизвика призиви за създаването на Европейска обществена прокуратура, заради провалящите се опити да се прекратят корупционните практики.

Новите очаквани загуби за година са осем пъти по-големи от предходни изчисления. Това се дължи на факта, че този път изчисляват пълната цена на проблема, включително и индиректния ефект, например от когато компаниите нямат достъп до инвестиране, до директното влияние, включително и загубените пари от връщане на данъците.

Корупцията, за която докладът дава дефиниция като "злоупотреба със сила за лична облага" може да варира от даване на подкуп на служители, злоупотребявайки с властта им, до награждаване за изгодни договори за обществени поръчки.

И загубите не са единствено финансови. Има също така важни социални и политически, като по-голяма неравнопоставеност, по-високи нива на организираната престъпност и отслабване на върховенството на закона, предупреждава докладът.

"Извън икономическите загуби, корупцията представлява огромна заплаха и като инструмент на организираната престъпност и терористичните организации, често използвана за да се окаже влияние и за да поддържат операциите си", твърди проучването, поръчано от Европейския парламент от организацията RAND Europe.

Шестте най-малко корумпирани страни Люксембург, Холандия, Швеция, Финландия, Дания и Великобритания. Държавите от Източна Европа са на дъното на тази класация, като всички са с над средните за Съюза нива на корупция.

В доклада се препоръчват няколко основни основни промени, които биха спестили повече от 72 милиарда евро годишно. Те включват разширяване на механизма на сътрудничество и проверка, вече използвани в България и Румъния, и в други европейски страни, както и да се създаде Европейска прокуратура, която да подкрепя работата на Службата за борба с измамите на ЕК, така и обща система на ЕС за поръчки.

Марко Хафнер, ръководител в RAND Europe и главен автор на проучването, казва: "Корупцията предполага огромни социални, политически и икономически загуби. Резултатът не е само в огромните количества пари, които губим всяка година, но корупцията води до повече неравноправие в обществото, по-високи нива на организирана престъпност, отслабване на върховенството на закона и по-ниско доверие в държавните институции."

"Измерването на корупцията е предизвикателство, но нашето проучване предоставя едно от най-реалистичните и актуални оценки на истинска цена, която цяло Европа плаща. Нашите предписания подчертават достъпни таргети за ЕС и страните-членки, които помагат да се спре корупцията и да се ограничат загубите на пари, изтичащи всяка година", добавя той.

"Тези цифри потвърждават това, което винаги сме подозирали - корупцията е черната дупка в сърцето на европейската икономика и пречи на възстановяването й", каза Карл Долан, директор на офисът за Интернационална прозрачност за Европейския съюз, коментирайки откритията, "Европейският съюз трябва да впрегне силите си за да въведе на дневен ред прозрачността, която ще позволи публичните и корпоративни данни да бъдат контролирани от страна на гражданското общество, журналисти и антикорупционни активисти."


Виж коментарите (7)
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).