Разочарован от Ислямска държава боец оповести данните на 22 000 джихадисти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
12:16 / 10.03.2016
5192
Британската телевизия "Скай нюз" е получила имената на 22 000 членове на "Ислямска държава" от бивш боец в групировката, предаде Франс прес.

Разочарован член на "Ислямска държава" откраднал флашка с информацията от вътрешната полиция на джихадистката организация. Документите съдържат имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднините им и други данни за присъединилите се към терористичната групировка от 55 страни. "Скай нюз" е уведомила властите за получената информация.

"Това изтичане на информация се смята за сериозно поражение на "Ислямска държава", което дава важни разузнавателни данни за тяхното военно положение в Ирак и Сирия", пише в. "Таймс", цитиран от ТАСС.

Според изданието експертите на британското разузнаване МИ-6 и контраразузнаването МИ-5 вече са започнали анализ на информацията.

В документите има някои имена на вече идентифицирани джихадисти. Данните показват, че над 70 на сто от присъединилите се са от арабските страни, а от европейските страни са най-многобройни гражданите на Франция, Великобритания и Германия.

Документите са предадени на "Скай нюз" от бивш боец на "Свободната сирийска армия", присъединил се към "Ислямска държава" и който се представя като "Абу Хамед". 

Той ги е предал на журналист в Турция, като обяснил, че е напуснал "Ислямска държава" след като групировката загубила ислямските принципи, в които той вярва. "Абу Хамед" е добавил, че джихадистката организация е напуснала крепостта си в Сирия, град Ракка, и се е преместила в пустинята.

"Като във всяка голяма организация ще има борби за власт и може в бъдеще да видим разпадането на "Ислямска държава" на различни фракции", заяви Оливие Гита, главен директор на консултантската организация "Глобалстрат".


Виж коментарите (12)

Още по темата (104):
07.01.2023 В Истанбул са задържали членове на "Ислямска държава", подготвяли терористична атака в новогодишната нощ
13.10.2017 Командир на ИДИЛ арестуван в София
12.10.2017 Убиха "Бялата вдовица" на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).