Първата присъда след разследване на новосъздадената Европейска прокуратура е вече факт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:46 / 24.11.2021
1145
Словашки съд издаде първата осъдителна присъда в резултат на разследване на новосъздадената Европейска прокуратура по дело за опит за измама със средства на ЕС, съобщават словашките магистрати.

Осъденият е бивш кмет на село в Източна Словакия. Той се се признал за виновен за фалшифициране на документи с цел незаконно получаване на средства от ЕС.

Кметът е извършил "престъпление, с което е накърнил финансовите интереси на Европейския съюз", заяви говорителката на съда Катарина Куджакова пред АФП.

В изявлението на прокуратурата, която започна да функционира през юни, се казва, че "общата щета, която би могла да бъде причинена, е над 93 000 евро".

В решението си от понеделник съдът наложи тригодишна условна присъда на бившия кмет, на когото също така е забранено да заема публични длъжности в продължение на пет години.

Присъдата е окончателна и не може да бъде обжалвана, заяви съдът.

Европрокуратурата е със седалище в Люксембург и се ръководи от Лаура Кодрута Кьовеши, бивш ръководител на румънската антикорупционна служба, която обеща да проверява "силните" и "опасните".

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банката на Пале...
Русия обяви за издирване украинския президент
В Гърция въвеждат 6-дневна работна седмица, а уж били мързеливи
На Велика събота Благодатният огън слезе в Йерусалим
Отвлякоха българка в Гърция
Торнадо близо до Родопите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).