Почина великият Би Би Кинг

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:53 / 15.05.2015
2358
Блус легендата Б.Б. Кинг почина на 89 години в Лас Вегас. Той се смята за най-големия китарист и изпълнител на блус.

Райли Би Кинг, както е неговото истинско име, е роден на 16 септември 1925 г. в малко градче в южния щат Мисисипи. Първоначално се изявява като фермер, а на китара свири в свободното си време, припомня БГНЕС. За пръв път Би Би Кинг излиза на сцената през 1946 г. в Мемфис. 

Творческият му път започва трудно и той трябва временно да го прекрати, но не се отказва от музиката. Решава да се подготви по-добре и отново се връща на сцена две години по-късно през 1948 г.

Първоначално работи в радиото WDIA като певец и дисководещ. Там той получава прозвището "Блусовото момче от Бил Стрийт", което по-късно се съкращава до Би Би. Първият си албум издава през 1949. От 50-те години на миналия век той шества триумфално по музикалните сцени в цял свят. Една от най-прочутите му композиции е "The Thrill Is Gone".

Критиците го определят като най-изтънченото китарно соло. Той се намира на 6-то място в списъка със 100-те най-добри китаристи на всички времена. Получил е звезда залата на рока. Неговият стил е повлиял на музиканти като U2 и Ерик Клептън.


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
ЕК призовава България да прилага правилата за енергийната ефектив...
Богати държави печелят милиарди от парите, които дават на по-бедн...
Анализатори: Защо точно Раиси?
Мегасделка за 3,5 милиapдa eвpo
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).