Петролът поевтиня с 52 процента за година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:31 / 15.08.2015
1713
В края на работната седмица петролът отново поевтиня. Цената на барел сорт Брент падна под 49 долара, а лекият суров петрол поевтиня до 41 долара за барел - най-ниската цена от началото на 2009 година, когато световната икономика бе в разгара на тежка финансова криза и рецесия.

Петролът сорт Брент за пореден път поевтиня и цената му падна под 49 долара за барел. Анализатори отбелязват, че цената му е с малко над 52 на сто по-ниска в сравнение с година по-рано. През миналия август суровината се търгуваше за около 104 долара за барел, съобщава Блумбърг.

Цените на петрола се понижиха до шестгодишен минимум на фона на опасенията, породени от силния добив и забавянето на китайската икономика, която е голям потребител на енергийни суровини, съобщава Асошиейтед прес.

Американсият лек суров петрол поевтиня до 41.35 долара за барел - най-ниската цена от началото на 2009 година, когато световната икономика бе в разгара на тежка финансова криза и рецесия.

Основната причина за спада е голямото увеличаване на добива в САЩ и Канада, както и очакванията Иран скоро да се върне на петролния пазар. Междувременно обезценяването на китайския юан, направено в три поредни дни, повдигна опасения от забавяне на втората по големина икономика в света.

Дали, кога и в каква степен това поевтиняване ще се отрази на цените на горивата у нас и трудно да се прогнозира. Обичайно дори и при такива големи спадове в цената на суровината, отражението им върху вътрешния пазар е в по-малка степен и с голямо закъснение. Икономисти обясняват, че причината за това е, че не може търговците на горива на всеки няколко минути да актуализират цените си в унисон с международните цени, тъй като имат и подписани договори с производители и доставчици.

Причината намалението да не е в очаквания от потребителите размер пък се дължи на факта, че около 40 на сто от крайната цена на горивата се формира от акциза и ДДС.


Виж коментарите (3)
Още новини от Международни новини:
Забраниха знамето на ЕС на "Евровизия 2024": ЕК иска обяснения за...
ЕК за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да се спазват,...
Четиридневната работна седмица започва лека-полека да става реалн...
Гореща вълна от Африка връхлита Балканите: 39 градуса в Гърция!
Почина актьор от велик филм
Уникални кадри от природен феномен, наблюдаван и в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).