Откриха доказателства за връзка между вируса Зика и аномалии при новородени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:23 / 05.03.2016
4299
Учени откриха първите преки доказателства за биологична връзка между Зика вируса и микроцефалията. Досега нямаше преки доказателства за разпространението на вируса в Латинска Америка и нарастването на случаите на мозъчни малформации при новородени.

Лабораторни тестове на Института за клетъчно инженерство "Джон Хопкинс" в САЩ са показали, че специфичното грипно състояние при бременните жени уврежда ключови клетки, отговарящи за мозъчното развитие на плода.

"Изследванията на зародиши и бебета с по-малък размер на главата и мозъка, което е видимото последствие от микроцефалията, в райони, където зика е разпространен, показват аномалии в мозъчната кора. Самият вирус е открит в тъканите на плода" заяви професор Го Лин Мин от института.

Учените са изложили три вида човешки клетки на влиянието на вируса Зика, по метод, наречен "ин-витро експеримент". Първите са неврални родоначални клетки, които са важни за развитието на мозъчната кора. Повредяването им води до познатите ефекти на микроцефалията. След три дни, в които били изложени на щама на вируса, 90% от тези клетки били заразени, а скоро след това 1/3 от тях загинали. Другите два вида са стволови клетки и неврони. Те са останали сравнително незасегнати. Заразените клетки допълнително са продължили да репродуцират вируса. Защитните гени не са успели да се активират - явление, което учените определят като необичайно.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
21.05.2016 Вирусът зика достигна Африка
03.03.2016 Тигрови комари заплашват Пловдив с вируса "Зика"
02.03.2016 Българка: Заразена съм със "Зика", като грип е!
28.02.2016 Броят на заразените с вируса зика в САЩ достигна 147 души
17.02.2016 СЗО иска 56 млн. долара, за да се пребори с вируса "Зика"
06.02.2016 Насекомото, от което тръгва вирусът "Зика", засечено в Пловдив
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).