От Одрин: Без българите, търговията при нас замря!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:43 / 10.01.2021
31710
Секна притокът от български туристи, някои от търговците в историческите пазари на Одрин не са отваряли дюкяните от 31 декември 2020-та. Други отключат и заключват без сефте за деня. Това пишe информационната агенция IHA в репортаж за трудните дни в началото на 2021-ва за търговците от пазарите Arasta Çarşısı под джамията "Селимие“, Bedesten Çarşısı до Старата джамия и за тържището Ali Paşa.

Мнозина признават, че трудно ще плащат наемите, ако пътят за туристите от България отново не бъде отворен, уточнява 24rodopi.com. Oт 30 декември влизането в Турция става само с представен отрицателен PCR тест за коронавирус. Тестът трябва да е направен най-много 72 часа преди влизането в Турция. Изискването ще важи до март.

"Тестът сякаш затвори пътя на туристите от България към одринските тържища. Секна притокът на пазарджии. Казваме, че гостите от България са драстично намалели, но истината е, че няма нито един. Бомбош (празни) са историческите пазари. Търговията замря, принудени сме да спрем работа“, посочват местните търговци. Някои от тях дори не отваряли обектите.

"Разбрахме, че за PCR тест в България се плащало 120 лева. Това е голяма пара. Българите вече не идват“, отбелязва Адем Байрак, председател на сдружението "Селимие Араста“. "Като град край границата Одрин стои на крака благодарение на туристите – били вътрешни или външни. Туризмът крепи икономиката на града. Заради пандемията има драстичен спад на туристопотока. Декември месец беше труден за нас, но след 30 декември вече сме в нулева точка“, казва председателят на сдружението на търговците в пазара "Али паша“ Йълмаз Санъш.

"След въвеждането на тестовете бизнесът ми е като отрязан с нож. Нямаме клиенти от България. Сметките не ни излизат, настояваме да не плащаме наеми за периода, в който ще важат ограниченията. Има ли PCR, няма да има българи“, казва Фатма Кърал, която има обект в "Араста“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).