Огромен скок на цените на основни храни във Великобритания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:55 / 18.04.2023
2313
Във Великобритания цената на основни храни като сирене чедър, бял хляб и свински колбаси е скочила с до 80% в някои магазини през последната година, което е поредно доказателство за това как инфлацията удря най-силно хората с най-ниски доходи, предава БНР.

Овесената каша оглавява класацията средно за увеличени цени в потребителската кошница от основни продукти на потребителската група Which?, следвана от обезмасленото мляко и сиренето чедър.

 В някои от големите вериги супермаркети като Asda и Tesco за определени видове сирене чедър увеличението е от порядъка на 80%.

Сю Дейвис, ръководител на отдела за хранителната политика в Which?, заяви, че последното проучване на храните и напитките в супермаркетите рисува мрачна картина за милиони домакинства, някои от които вече се лишават от нормално хранене, за това как инфлацията влияе върху цените по рафтовете на супермаркетите, като най-бедните отново усещат най-осезателно тежестта на кризата с растящите разходи за живот.

Тя смята, че въпреки че проблемите по хранителната верига влияят върху цените, супермаркетите имат възможности да направят повече в подкрепа на хората, така че те да имат по-лесен достъп до основните храни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Любим на стотици хиляди хора плаж ще продължава да стои затворен
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
4.1 по скалата на Рихтер разлюля наша съседка!
Пречката, която спъва България за еврозоната
Нов пътен знак изненада шофьори в ЕС
Цената на кафето скача сериозно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).