Няколко чифта обувки на Майкъл Джордан се продадоха на търг за 8 млн. долара

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
12:32 / 04.02.2024
1504
Няколко чифта обувки на легендата на световния баскетбол Майкъл Джордан се продадоха на търг за 8 млн. долара. Новината съобщава аукционната къща Sotheby's, цитирани от BBC.

Точната сума, на която са били продадени маратонките, е 8 032 000 млн. долара. Те са част от "Колекцията на династията" (бел. от ред. - Dynasty Collection) - обувките, които Джордан носи в периода, в който успява да спечели шестте шампионата от NBA, пишат още от CNN. 

С продажбата на обувките се сложи и нов рекорд за най-скъпо продадени кецове, които са били използвани по време на мачове. 

Колекцията, която е била разпродедадена, се състои от специалните сетове Air Jordan VI (1991), Air Jordan VII (1992), Air Jordan VIII (1993), Air Jordan XI (1996), Air Jordan XII (1997), and Air Jordan XIV (1998). 

"Тази колекция представлява най-ценните и важни кецове на бранда Air Jordan, създавани някога", казват от аукционната къща. 

Любопитна е и историята зад събирането на този специален сет. През 1991 година Том Халънд, изпълнителният директор на отдела "Връзки с обществеността" на Chicago Bulls по това време, отправя молба към Джордан да му даде чифт от някой от неговите маратонки, ако успеят да спечелят шампионата. След като триумфът е факт, звездата на световния баскетбол изпълнява молбата, като подписва маратонките и оставя послание на тях преди да ги даде на Халаънд. Традицията продължава заради суеверността на Майкъл и през останалите 5 шампионата. 

Аукционната къща се сдобива с маратонките през частен американски колекционер, който пък придобива легендарния сет лично от Халънд. 

В аукциона са били включени и снимки на Джордан, който носи по един от моделите на Air Jordan след спечелените трофеи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).