Нов кървав атентат във Франция с много жертви шокира света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:38 / 15.07.2016
5950
80 души загинаха, 18 са тежко ранени, много други по-леко във френския град Ница, където камион се вряза в празнуващо множество снощи.

След това от камиона е бил открит огън, съобщи телевизия БФМ, цитирана от агенциите. Шофьорът е стрелял няколко пъти с пистолет, преди да бъде убит, поясни АФП.

Жертвите на нападението в града на Ривиерата са над 80 души измежду излезлите на известната "Английска алея" да гледат празничната заря по случай националния празник на Франция - 14 юли, Деня на Бастилията.

Много от загиналите са деца, съобщи по-късно президентът Франсоа Оланд.

"Камион се е врязал в множеството, като е изминал дълго разстояние, което обяснява изключително големия брой жертви", каза Себастиен Юмбер, префект на южния департамент Алп-Маритим.

"Всичко сочи, че действията на шофьора са били преднамерени. Произвел е и няколко изстрела по множеството. В камиона са открити много оръжия, а също и гранати", каза ръководителят на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг и бивш кмет на Ница Кристиан Естрози пред телевизия БФМ.

Била е открита едва неактивна граната и фалшиви дълги огнестрелни оръжия, уточни обаче по-късно Франс прес.

Френският президент Франсоа Оланд, който беше в Авиньон, се връща спешно в Париж, съобщиха от Елисейския дворец.

"Президентът проведе телефонен разговор с премиера Манюел Валс и министъра на вътрешните работи Бернар Казньов. Връща се в Париж и веднага отива в сградата на министерството на вътрешните работи, където е започнал работа кризисен щаб", съобщиха от президентството.

Оланд ще проведе тази сутрин заседание на Съвет за отбрана в Елисейския дворец, след което ще отиде на мястото на трагедията.

Премиерът Манюел е заминал спешно за Ница, каза говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер Анри Бранде. Той каза също, че в Ница в момента се провежда специализирана операция.

"В града е задействан специален план за действие, предвиден за ситуации с многобройни жертви - каза Бранде. Няма взети заложници."

През нощта избухна пожар в подножието на Айфеловата кула в Париж. Били чути и взривове. Инцидентът след празничната заря, около 23,45 ч. местно време, не е предизвикал паника.

Малко по-късно полицията съобщи, че случайно се е запалил камион с фойерверки на близък до кулата мост над Сена.

Парижката префектура призова към спокойствие: 

"Не разпространявайте паника. Няма никакъв пожар на Айфеловата кула - случайно се е запалил камион на моста Йена. Огънят е потушен".

Италия затегна контрола на границата с Франция след атаката в Ница. Както съобщи агенция АНСА, проверяват се всички автомобили, идващи от Франция

Властите на италианската област Лигурия, която граничи с френския Лазурен бряг, предложиха помощ в приема на хора, пострадали при снощната трагедия в Ница, заяви губернаторът Джовани Тоти.

"Област Лигурия е готова да подпомогне френските власти, като им предостави своите болници в пограничната зона за настаняване на ранени", посочи той в Туитър.

Италия е засилила и мерките за сигурност по летищата, гарите и на обществените места.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че осъжда нападението в Ница и предложи на Франция всякаква помощ в разследването.

"От името на американския народ осъждам най-решително тази, както изглежда, ужасяваща терористична атака във френския град Ница, при която са загинали и са били ранени десетки невинни граждани", посочи Обама.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп написа в Туитър, че поради събитията във Франция отлага планираното за днес обявяване на кандидата си за вицепрезидент.

ООН скърби заради трагедията в Ница, обяви Фархан Хак, говорител на генералния секретар. Той изказа съболезнования към семействата на жертвите.


Виж коментарите (2)

Още по темата (15):
27.07.2016 Наша силиконка се познавала с атентатора от Ница
19.07.2016 Таксиджия бе арестуван във Франция заради подготовка на атентат
17.07.2016 Роднини на нападателя от Ница: Той имаше психически проблеми
17.07.2016 Задържаха мъж и жена, свързани с атентата в Ница
17.07.2016 Часове преди атаката терористът от Ница писал, че е щастлив
16.07.2016 Тома Томов с безпощаден анализ и прогноза какво чака България
Още новини от Международни новини:
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC
Природен феномен в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).