Над 100 000 украинци поискаха на митинг съюз с ЕС, Русия не дава

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
10:00 / 25.11.2013
2770
Повече от 100 хиляди украинци изпълниха вчера центъра на украинската столица в протест срещу решението на правителството на страната да замрази процеса за асоцииране и свободна търговия с Европейския съюз и да засили отношенията с Русия.

Според опозиционни лидери, които говорят дори за 150 000 протестиращи, това е най-големият протест от |"Оранжевата революция" от 2004 г. насам. В същото време на няколко километра на проправителствени митинг се събраха около 10 000 души, съобщава Би Би Си.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне опит на част от демонстрантите да разкъсат кордона около правителствените сгради и Министерския съвет.

Вечерта по подобие на събитията от преди близо 10 години започна издигане на палатъчен лагер. Учреден бе и Щаб на безсрочния митинг, оглавен от депутата Андрей Порубий. Планира се всеки ден да има митинги, започващи в 19 часа, както и да се блокира сградата на правителството и да не се допуска администрацията да отиде на работа.

Много от протестиращите носеха опозиционни и сини европейски знамена при събирането на Европейския площад в Киев. Стекоха се семейства с деца, хората носеха лозунги "Искам да живея в Европа" и "Украйна е част от Европа". "Искаме да сме заедно с Европа и децата ни да имат бъдеще, а не да бъдат притискани от Русия", каза пред "Асошиейтед прес" 62-годишният Володимир Минх.

През седмицата руският президент Владимир Путин обвини ЕС, че е шантажирал Украйна да подпише сделката в края на следващата седмица на среща във Вилнюс.

Протестът в Киев всъщност започна още преди два дни, когато световно известният боксьор Виталий Кличко, лидер на партия УДАР, заяви, че ще сезира прокуратурата за това, че правителството е нарушило конституцията като е надвишило правомощията си.

В петък премиерът Микола Азаров каза, че решението на кабинета е мотивирано единствено от икономически съображения и е "тактическо", защото цялостната стратегия за развитие на Украйна не се променяла.

Но според Дейвид Креймър, президент на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", Украйна е направила значителна крачка назад от демокрацията и човешките права и правителството е предало надеждите на обществото. 

"Предложената от властите тристранна комисия с ЕС и Русия няма как да заработи и отразява провала на президента Виктор Янукович да защити най-добре интересите на страната си. За него се оказа по-важно да задържи Юлия Тимошенко в затвора, отколкото да интегрира Украйна по-близо с ЕС. Той оставя страната си слаба под заплахите и натиска на Владимир Путин", допълва Креймър.

Киев създава впечатление, че опитва да се възползва едновременно и от изгоден търговски режим с Европа, и от Митническия съюз на Русия, Казахстан и Беларус, но това са структури, действащи по много различни принципи.

"Тук съм заради европейските ценности. Сигурен съм, че този протест ще постигне целта си. Може би не скоро, но със сигурност ще победим", казва 29-годишният Олексий Захумни от Киев.

Десетки протестиращи носеха прикачени към дрехите им надписи "Не съм платен" в отговор на практиката на управляващите да организират т.нар. политически туристи, с които извозват поддръжници за своите митинги.

Малко след първите сблъсъци със специалните части на блога на популярния опозиционен лидер Юрий Луценко се появи призив хората да прекратят протеста. Но Лариса Сарган, говорителка на Луценко, побърза да уточни, че сайтът е хакнат и съобщението е поредната провокация.

Преди 9 години хората протестираха срещу опита да бъдат откраднати изборите, днес те са на улицата заради опита да им бъде откраднато европейското бъдеще, като и в двата случая протестът беше срещу един и същи човек - сегашният президент Виктор Янукович, коментира изданието "Киев пост".


Виж коментарите (4)

Още по темата (4441):
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
02.03.2024 Евродепутатът Петър Витанов: След две години война в Украйна не сме се приближили към мира
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).