Националният музей на Бразилия изгоря, изчезнаха два века история

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:46 / 03.09.2018
2133
Огромен пожар опустоши прочутия Национален музей на Рио де Жанейро, предадоха агенциите "Асошиейтед прес" и "Франс прес". Той е създаден преди 200 години и съхранява 20 милиона ценни експонати за историята на Бразилия и на други страни. Музеят е част от Федералния университет на Рио де Жанейро, посочва АП. Сред експонатите има египетска колекция, колекция с гръко-романски артефакти, палеонтологична колекция, включваща скелет на динозавър, открит в района на Минас Жераис, и най-стария човешки фосил, открит в Бразилия и наречен Лузия. 

Кадри на бразилската телевизия "Глобо" показаха огромни пламъци да поглъщат сградата с площ 13 000 квадратни метра в северната част на Рио. Някои от залите са напълно разрушени. Пожарникарите се опитват да овладеят огъня, бушуващ в Националния музей. Причината за пожара не е известна. Пожарникарите казват, че до няколко часа ще изгасят пламъците. Няма информация за пострадали. Огънят пламнал след затварянето на музея.

"Днес е трагичен ден за Бразилия. 200 години изследователска работа и познания бяха изгубени", се казва в изявление на бразилския президент Мишел Темер. Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте каза, че архивите на музея са изцяло унищожени, което значи заличени 200 години история.

Музеят е бил в миналото кралска резиденция. Той е бил основан от португалския крал Жуау Шести и е отворил врати през 1818 г. Днес заместник-директорът му обвини бразилските власти, че не са обръщали внимание на музея и че не са оказали спешна помощ за модернизиране на сградата. Бидейки свързан с Федералния университет на Рио, музеят бе засегнат от бюджетни съкращения. И докато пламъците вече няколко часа изпепеляват всичко по пътя си, преподаватели, учени и студенти призоваха за протест по-късно днес пред опустошената сграда, пише БТА.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).